AMSTERDAM - De politie heeft maandag in Amsterdam en Utrecht drie mannen aangehouden in verband met illegale handel in vogels.Bij invallen in verscheidene plaatsen namen rechercheurs veertig vogels in beslag, maakte de politie in Amsterdam woensdag bekend.

De mannen vingen de vogels, voornamelijk putters en sijsjes, in het wild met de bedoeling ze te verkopen. Om de illegale vangst te verdoezelen, probeerden de mannen de vogels alsnog te ringen. Daarbij braken ze vogelpootjes. In gevangenschap gaan deze vogels vaak dood. De politie trof dan ook veertien dode dieren aan.

De kelderbox van een van de verdachten, een 39-jarige man uit Amsterdam, stond volgestouwd met vogelkooien. Elders in Amsterdam hield de politie een 48-jarige man aan die de putters en sijsjes verzorgde. In Utrecht werd een 49-jarige man aangehouden. Ook hij had vogels illegaal in bezit.

Naast de vogels nam de politie kooien en pootringen in beslag. De levende vogels zijn ondergebracht in een vogelopvang.

Volgens de Amsterdamse politie wordt in de illegale vogelhandel veel winst gemaakt. Een vogel brengt op de zwarte markt tussen de 50 en 500 euro op. (ANP)