Nieuws

‘Politie ontdekte hulp advocaat Youssef aan neef Ridouan Taghi pas na afloop onderzoek’

De klacht die justitie eind 2020 indiende over Youssef Taghi, een van de advocaten van zijn neef Ridouan Taghi, ging over een zaak waarbij hij geen verdachte was.

Het Parool
Het advocatenkantoor van Youssef Taghi in een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht.  Beeld ANP
Het advocatenkantoor van Youssef Taghi in een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht.Beeld ANP

Dat de 38-jarige advocaat zijn neef zou hebben geholpen bij zijn criminele activiteiten ontdekte justitie pas na afloop van het onderzoek, meldt de Volkskrant.

Youssef Taghi werd vorige week vrijdag gearresteerd. Samen met Ridouan Taghi, die verdacht wordt van grootschalige handel in cocaïne en moordopdrachten, zou de advocaat in de gevangenis hebben gesproken over een gewelddadige ontsnappingspoging. Taghi zou ook de handel in drugs via de gevangenis via zijn neef hebben voortgezet.

Eind 2020, toen de advocaat nog niet Taghi bijstond, maakte justitie een melding over Youssef Taghi bij de deken van de Orde van Advocaten in Gelderland. Het vermoeden van justitie was toen dat hij misbruik maakte van een geheimhouder-telefoon.

Voorgeleid aan de rechter

De 38-jarige advocaat wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Die bepaalt of hij voorlopig vast blijft zitten. Na de arrestatie van de neef vrijdag is diens kantoor in Utrecht en woning in Maarssen doorzocht. Daarbij zijn notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Ook de cel van Taghi in de EBI is doorzocht.

Taghi zit sinds december 2019 vast in de EBI, de best beveiligde gevangenis van Nederland. Hij is hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, dat draait om een reeks onderwereldmoorden. Het proces gaat gepaard met vele incidenten. De moorden op de broer van de kroongetuige, advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries hebben er een ongekende lading aan gegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden