Politie onderzoekt ‘bedreigende’ galgtweet gericht aan minister De Jonge

Een twitteraar die een foto van een galg in verband bracht met demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van bedreiging. De politie doet onderzoek.

Marcia Nieuwenhuis
Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen zondag nam iemand een galg mee. Een twitteraar uitte bij een foto een bedreiging aan het adres van minister Hugo de Jonge.  Beeld GinoPress B.V.
Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen zondag nam iemand een galg mee. Een twitteraar uitte bij een foto een bedreiging aan het adres van minister Hugo de Jonge.Beeld GinoPress B.V.

Dat laat het Openbaar Ministerie desgevraagd weten. “De tweet waarin een galg in verband wordt gebracht met De Jonge is door de officier als ‘bedreigend’ gekwalificeerd, het levert de verdenking van bedreiging op,” verklaart OM-woordvoerder Evert Boersta. “Met een galg over straat lopen is niet strafbaar,” benadrukt hij.

Tijdens een demonstratie zondag waaraan naar schatting 20.000 à 25.000 mensen meededen en die verder rustig verliep, duwde één van de demonstranten een metershoge galg voort op een rollator.

Lees verder onder de tweet.

In het bericht op Twitter deelt de gebruiker een foto van de galg en koppelt die tekstueel aan de zorgminister, inclusief de hashtags #QRankzinnig en #3oktoberAmsterdam.

Een twitteraar had opgeroepen: ‘De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo!’ Die tweet werd al snel weer verwijderd, maar andere twitteraars hebben het originele bericht vastgelegd. Het account van de gebruiker is inmiddels verwijderd.

Meenemen niet strafbaar

Tijdens de demonstratie verklaarde een politiewoordvoerder hierover nog: “We hebben gezien dat er een galg is meegenomen, maar het meenemen van een galg is niet strafbaar. Er zijn ter plaatse verder geen bedreigingen aan gekoppeld, dus wij konden er verder niks mee doen.”

De politie doet nu dus alsnog onderzoek naar de twitteraar. Dat zal zich in eerste instantie richten op het achterhalen van de identiteit van de afzender van de tweet.

Lees verder onder de foto.

null Beeld GinoPress B.V.
Beeld GinoPress B.V.

Ook galg mee naar het Capitool

Een galg werd begin van dit jaar, op 6 januari, ook gebruikt bij de protesten bij het Amerikaanse Capitool. Nadat toenmalig president Donald Trump in een speech in ferme bewoordingen had opgeroepen ‘naar het Capitool’ te gaan, marcheerden duizenden aanhangers die kant op. Meerdere demonstranten riepen destijds dat ze vicepresident Mike Pence wilden vinden en ophangen. Een deel van de menigte brak door de politieblokkades en bestormde het gebouw in een poging om te voorkomen dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden formeel zou worden.

Demonstranten richtten destijds een ongekende chaos aan en gebruikten geweld in het hart van de Amerikaanse democratie. Er vielen vijf doden, onder wie een agent, en meer dan vijftig gewonden.

Lees verder onder de foto

null Beeld AFP
Beeld AFP

Expert in radicalisering Jelle van Buuren roept op om het meenemen van de galg naar het protest tegen de coronamaatregelen ‘niet groter te maken dan het is’. “We springen nu met z’n allen op deze ene galg, terwijl het probleem gecompliceerder is.”

Van Buuren benadrukt dat er zondag 20.000 à 25.000 mensen in Amsterdam waren om te protesteren. “Een galg meebrengen is net als een Jodenster dragen tijdens zo’n protest niet strafbaar. Het zet ook niet aan tot geweld of haat, maar het is wel buitengewoon schadelijk, smakeloos en kwetsend.”

Volgens hem moet het Openbaar Ministerie ook ‘ontzettend goed nadenken’ of het hier iets aan wil doen. “Want het kan door de andere kant ook zo geframed worden dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is. Je kunt niet achter iedereen aangaan die opereert op het randje van de vrijheid van meningsuiting.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden