Update

Politie maakt eind aan klimaatprotest Zuidas, acties gaan door in weekend

null Beeld ANP
Beeld ANP

De politie heeft een einde gemaakt aan een klimaatprotest van Extinction Rebellion op de Zuidas. Zo’n 330 actievoerders die zich hadden vastgeketend aan blokkades, zijn losgemaakt en verwijderd.

Bart van ZoelenJesper Roele en Anna Herter

Een deel van de activisten had zich aan elkaar vastgeketend met stalen pijpen van anderhalve meter. Eén klimaatactivist is aangehouden voor mishandeling van een politieagent, meldt de politie. De agent raakte hierbij licht gewond.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hadden vrijdagochtend de kruising van de Gustav Mahlerlaan en Beethovenstraat op de Zuidas bezet en wierpen blokkades op. Ze negeren daarmee de waarschuwing van burgemeester Halsema, die donderdag al zei te zullen ingrijpen als dat zou gebeuren.

Er was veel politie aanwezig rondom de demonstratie en er reden ME-busjes rond. De demonstranten zijn voorzichtig losgemaakt en door de politie opgetild als ze niet meewerken. Vervolgens werden ze ‘bestuurlijk verplaats’ naar sportpark Melkweg in Noord. Daar stonden stadsbussen klaar voor de activisten. Volgens de politie werden niet meer dan twintig demonstranten per bus afgevoerd, vanwege de coronamaatregelen.

Later vrijdagmiddag kwamen actievoerders die eerder naar Noord werden afgevoerd terug aan op de Zuidas. Hun poging om weer aan te sluiten bij de bezetting werd door de politie verijdeld.

Demonstranten zitten op de weg en aan elkaar vastgeketend met extra lange lockons om 1,5 meter afstand te houden. Beeld Bart van Zoelen
Demonstranten zitten op de weg en aan elkaar vastgeketend met extra lange lockons om 1,5 meter afstand te houden.Beeld Bart van Zoelen

Museumplein

De klimaatactivisten voeren dit weekend acties in de stad en zijn vrijdagochtend begonnen op de Zuidas. Ze hadden van te voren aangekondigd wegen te willen bezetten. Vrijdagmiddag begaven klimaatactivisten zich naar het Museumplein om ook daar te demonstreren.

Op de website van Extinction Rebellion staat dat de komende dagen workshops zullen plaatsvinden op het Museumplein op het gebied van ‘landbouw, sociale rechtvaardigheid en het Nederlands geldsysteem’. Zaterdag zijn de activisten van plan om in disco-kledij door de straten van Amsterdam te dansen.

Burgemeester Halsema zei donderdag al dat demonstreren is toegestaan vanwege de grondwettelijke vrijheid om te betogen, mits de demonstranten zich aan de coronaregels zouden houden. Het opwerpen van wegblokkades verbood ze nadrukkelijk. Mochten er toch wegblokkades worden opgeworpen, dan grijpt de politie in, waarschuwde ze.

‘Zwartboek’

De klimaatactivisten hebben het gemunt op aan de Zuidas gevestigde multinationals. In een ‘zwartboek’ wordt bedrijven als verfproducent AkzoNobel, olieconcern ENI, en ‘landbouwreus’ Louis Dreyfus milieuvervuiling verweten. De financiële wereld (ABN Amro, pensioenverstrekker APG) nemen ze kwalijk dat er nog grif wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen.

Een demonstrant wordt afgevoerd door de politie. Beeld Bart van Zoelen
Een demonstrant wordt afgevoerd door de politie.Beeld Bart van Zoelen

Maar bovenal verwijten ze de overheid dat het bedrijfsleven de ruimte krijgt om mee te praten over het klimaatbeleid, zoals bij de Klimaattafels die aan de basis stonden van het Klimaatakkoord van vorig jaar. “Dat je Shell aan tafel zet om het energiebeleid van Nederland mede te bepalen. Dat is toch van de zotte?” zegt Jelle de Graaf (31). In plaats daarvan wil Extinction Rebellion een Burgerberaad. Een willekeurig geselecteerde dwarsdoorsnede van de bevolking zou moeten bepalen hoe invulling wordt gegeven aan door de regering bepaalde klimaatdoelen.

Demonstrant gearresteerd nadat hij agent licht verwondde uit zelfverdediging

Een demonstrant die vrijdag bij de blokkade op de Zuidas is gearresteerd, zit momenteel nog vast. Volgens een verklaring van Extinction Rebellion, werd de vreedzame demonstrant door de politie onnodig hardhandig aangepakt en verwijderd. ‘Uit paniek en pijn sloeg de demonstrant om zich heen, waarbij een agent werd geraakt. De demonstrant is om die reden gearresteerd wegens mishandeling en zit nog steeds vast. Op dit moment wordt beslist of de demonstrant langer vast moet blijven zitten.’

“Mijn cliënt heeft vreedzaam en geweldloos gedemonstreerd,” aldus de advocaat van de gearresteerde demonstrant, Willem Jebbink. “Geheel in lijn dus met de wijze waarop XR haar acties wil voeren. Maar niemand blijft passief als die politie onnodig pijn toebrengt. Het is ergerlijk dat dit in de media is neergezet als mishandeling van politieambtenaren. Dat is bewust onjuiste beeldvorming. De zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden