Amsterdam Bewaar

Politie: 'Bevrijding crimineel Surailie I. voorkomen'

Rechtbanktekening met OvJ. mevr. mr. Smit, voorzitter mr. Wieland en de 35-jarige verdachte Surailie I. in de rechtbank van Amsterdam.
Rechtbanktekening met OvJ. mevr. mr. Smit, voorzitter mr. Wieland en de 35-jarige verdachte Surailie I. in de rechtbank van Amsterdam. © ANP

De recherche meldt maatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat de Amsterdamse crimineel Surailie I. (35) dinsdag zou worden bevrijd tijdens een transport.

Voor die ontsnapping zouden de voorbereidingen in een vergevorderd stadium zijn geweest.

Surailie I. is veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doodschieten van de Amsterdamse crimineel Souhail Laachir in mei 2013 op het drukbezochte dancefeest Waterfront in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

Laachir werd gezien als een soort boekhouder van Benaouf A., wiens groep hem in oktober zou hebben willen bevrijden uit de gevangenis van Roermond, door een helikopter te kapen.

Die bevrijdingspoging werd verijdeld. Een forse groep verdachten zit voor die zaak vast, één is op de vlucht doodgeschoten door een arrestatieteam.

Niet naar de zitting
Nu was 'concrete informatie' binnengekomen dat Surailie I. op dinsdag 27 maart zou worden bevrijd tijdens het vervoer naar of van de eerste inleidende zitting in zijn hoger beroep. 

De recherche begon een onderzoek en vond bij de gevangenis waar hij vast zit meerdere gsm's die over een muur waren gegooid. Ze waren volgens de politie 'vermoedelijk' voor I. bestemd en zijn onderzocht.In overleg met justitie zijn vervolgens maatregelen genomen om de bevrijding te voorkomen.

Inmiddels heeft I. besloten niet naar de zitting te komen.

Helikopter
Het is niet bekend hoe de bevrijding zou moeten gebeuren. Het is op zich niet strafbaar te ontsnappen, maar wel om een gedetineerde te bevrijden.

In de strafzaak rond de poging een helikopter te kapen om Benaouf A. te bevrijden, is woensdag weer een inleidende zitting. Hij is in oktober meteen overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, om te voorkomen dat hij alsnog zou kunnen ontsnappen.

Of ook Surailie I. zal worden verkast, is nog niet bekendgemaakt.Zijn advocaat Sixten Bordewijk was maandagavond niet voor commentaar bereikbaar.