Poëzie op de stoep bij alle tram 3-haltes

Wie op tram 3 staat te wachten, heeft voortaan wat te lezen. Op de stoep van elk van de 25 haltes van de tramlijn - in West, Centrum, Zuid en Oost -kalligrafeert de Stichting Granate een gedicht.

Mairin van der Beek
null Beeld Stichting Granate
Beeld Stichting Granate

‘Vandaag dansen we, genieten we van het leven. Of het nu bijna voorbij is, of de eindlijn ver weg. Vandaag dansen we, en morgen ook.’ Het is een van de tot nu toe 21 gedichten die al te bewonderen zijn. Vrijdag volgen de laatste vier.

Voor het project genaamd ‘Poezië op de stoep’ zijn dichters benaderd die in de buurt van de halte wonen of werken. Ieder gedicht bestaat uit vier regels van maximaal vijf woorden. Het thema is vrij, zolang de toon ‘hoopvol, vrolijk en verbindend is’.

Het team van kunstenaar en kalligraaf Raul Balai schildert de gedichten in eenzelfde lettertype op de haltes. Eerst wordt de verf met sjablonen aangebracht, daarna worden ze met de hand bewerkt. “Het is een monnikenwerk dat ware kunstwerken op de stoep oplevert,” aldus Nafiss Nia, artistiek en zakelijk leider van Stichting Granate.

In gesprek

“We merkten dat mensen uit Oost niet een-twee-drie naar West komen, of andersom. Meestal verkeren mensen toch in hun eigen omgeving,” vertelt Nia. “Dus stelden wij onszelf de vraag: hoe kunnen we buurtbewoners vanuit verschillende stadsdelen op een creatieve wijze met elkaar in verbinding brengen?”

Tramlijn 3 bood de route bij uitstek, aangezien het traject dat door alle stadsdelen loopt. Wat het volgens Nia extra bijzonder maakt, is dat de dichters ook betrokken zijn bij de omgeving van de halte. “We laten bewoners kennismaken met de poëten uit hun eigen buurt.”

Dat de gedichten nu al verbinden, is gebleken. “We hebben vaak gezien dat mensen het gedicht staan te lezen en dat mensen op die manier met elkaar in gesprek raken. De verbinding die we voor ogen hadden, gebeurt ook echt daadwerkelijk.”

Poëzieroutes

De Stichting is momenteel bezig de gedichten vindbaar te maken op Google Maps, zodat mensen de route zelf kunnen volgen. Ook staan er georganiseerde routes op de planning waarbij de dichters hun eigen gedicht zullen voordragen.

Het project eindigt niet bij de laatste halte van tram 3. Ook Noord krijgt een poëzieroute. “Hier krijgen niet per se de hotspots en toeristische trekpleisters stoepen met gedichten, maar juist de binnendoor wegen en kleine pleinen,” vertelt Nia hierover. Het streven is om de route aan het eind van 2020 af te hebben.

null Beeld Stichting Granate
Beeld Stichting Granate
null Beeld Stichting Granate
Beeld Stichting Granate
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden