PlusAchtergrond

Poerimfeest was mogelijk bron van corona-uitbraak in Joods zorgcentrum

Waarom is het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in Buitenveldert zo hard getroffen door het coronavirus? ­Mogelijk was het Poerimfeest een bron van besmetting.

Hanneloes Pen
Joods zorgcentrum Beth Shalom in Buitenveldert betreurt al 15 doden. Beeld Jakob Van Vliet
Joods zorgcentrum Beth Shalom in Buitenveldert betreurt al 15 doden.Beeld Jakob Van Vliet

Het zoemt rond in de Joodse gemeenschap: het Poerimfeest van 10 maart is mogelijk de oorzaak van de heftige uitbraak van het coronavirus in Beth Shalom. De uitbraak begon eind maart. Vijftien bewoners zijn inmiddels aan het virus bezweken. Terug­rekenend, aldus een woordvoerder van Cordaan, moet de eerste besmetting op of rond 10 maart zijn geschied.

“Het kan inderdaad tijdens Poerim gebeurd zijn, zegt Michaël Bloemendal van het NIHS Amsterdam (Nederlands Israëlitische Hoofd Synagoge) die die ochtend de synagogedienst leidde. “Veel mensen van buitenaf komen gebruikelijk op het Poerimfeest in Beth Shalom af, onder wie veel jongeren. Bewoners zitten in de ontmoetingsruimte op de begane grond dicht op elkaar. Er wordt gegeten, muziek gemaakt en gedanst. Het is dan ook drukker in huis dan een gewone dag. Poerim is ook best een uitbundig feest, een soort carnaval light.”

Koffiedik kijken

De bewoners van Beth Shalom hebben een hechte band met de Joodse gemeenschap, zegt Bloemendal. Het is een komen en gaan van bezoekers. “Er is gewoonlijk relatief veel aanloop. De kans op corona is daardoor ook groter. Bovendien kwamen de mensen uit de aanleunwoningen hier ook nog binnen.”

Jef Raber, die de diensten in de sjoel in Beth Shalom organiseert, refereert daarnaast aan de hoge leeftijd van de bewoners als mogelijk risicofactor: “Een groot aantal is boven de negentig en een aantal zelfs boven de honderd. Mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, zijn vaak heel sterk. Maar juist die ouderen zijn weer kwetsbaar voor het virus,” zegt Raber.

Rabbijn Shmuel Katz van de NIHS, die ook sjoeldiensten leidt in het huis, bleek ook te zijn besmet met het coronavirus. Hij lag tien dagen in het ziekenhuis, waarvan vijf op de ic. Katz wil niet met een beschuldigende vinger naar het Poerimfeest wijzen. “Het kan een optie zijn dat de uitbraak door het feest komt, maar het is koffiedik kijken,” zegt Katz, met wie het inmiddels weer stukken beter gaat.

Erg geschokken

Zelf was hij niet bij het Poerimfeest in Beth Shalom. Hij was voor het laatst op 4 maart in het verzorgingshuis.

De situatie in het huis baart hem zorgen. “Het is vreselijk. Ik kwam er vaak en heb daar ook cliënten zitten. Ik heb iemand gesproken die zelf niet ziek is, maar wel erg is geschrokken.”

In Beth Shalom wonen 115 tot 120 bewoners. 15 zijn er inmiddels over­leden aan corona en bij 22 bewoners is er een verdenking van corona. Dat is opgeteld een derde. Dat aantal is veel hoger dan in de andere 22 verpleeg­huizen – met in totaal 1750 plekken – van Cordaan, waar in totaal 21 bewoners zijn overleden en er 76 mogelijk zijn besmet.

De besmettingen in Beth Shalom vonden plaats op meerdere verdiepingen. Op de eerste en tweede etages zijn 51 appartementen. Op de derde etage wonen dertig mensen met ­dementie, op de vierde huist de somatische afdeling met dertig bewoners. Daarnaast zijn er nog 66 aanleun­woningen.

Voorgeschreven maatregelen

Hannie van Schutterhoef, directeur Cordaan, regio Amsterdam-Zuid, waar ook Beth Shalom onder valt, weet dat het Poerimfeest wordt genoemd als mogelijke oorzaak van de uitbraak. “Dat gaat rond, ja. Het zijn vermoedens. Bewijzen zijn er niet. Het is allemaal heel verdrietig.”

Het zorgcentrum hield zich nauwgezet aan de voorgeschreven maat­regelen van het RIVM en sloot haar deuren op 19 maart voor bezoekers. Waarom het virus in Beth Shalom erger toesloeg dan elders, weet Van Schutterhoef niet. “Als ik dat wist, hebben we het coronavirus onder controle. Maar we zullen er nooit achter komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden