Poederbrieven naar 11 plekken verstuurd, DPG Media ook doelwit

Op zeker elf plekken in Nederland zijn dinsdag poederbrieven aangetroffen. Het gaat onder meer om het INIT-gebouw in Amsterdam-Centrum waar onder andere de redacties van Het Parool, de Volkskrant en Trouw zijn gevestigd.

Het Parool/ANP
Het INIT-gebouw waar de redacties van Het Parool , de Volkskrant en Trouw huizen. Beeld Floris Lok
Het INIT-gebouw waar de redacties van Het Parool , de Volkskrant en Trouw huizen.Beeld Floris Lok

De postkamer van het INIT-gebouw is dinsdagochtend kort ontruimd geweest nadat de poederbrief was bezorgd. Uit onderzoek van de brandweer is gebleken dat de stof die in de brief zat ‘in de aangetroffen hoeveelheid niet schadelijk is’. Dat zegt woordvoerder Ilse Luyk van DPG Media. Volgens Luyk waren de brieven niet gericht aan de redacties van de kranten, maar aan de klantcontactcentra.

De medewerkers van de postkamer zijn uit voorzorg korte tijd geïsoleerd. “Dat is het protocol. Ze zijn inmiddels weer aan het werk.” DPG Media doet aangifte bij de politie. “Het is niet fijn voor onze medewerkers. Voor hen is het een vervelende situatie.”

Drukkerij

Bij een drukkerij van DPG Media in het Brabantse Best werd ook een poederbrief gevonden, evenals bij het Ikazia Ziekenhuis, een ander pand aan het Delftseplein in Rotterdam, de uitgever van het Nederlands Dagblad in Amersfoort en een pand op een industrieterrein in Utrecht. Niemand raakte gewond.

In Amsterdam werden tevens poederbrieven bezorgd bij een kantoorpand aan de Overschiestraat, volgens de politie geen mediabedrijf, en bij hotels aan de Spuistraat en het Kattengat. Later op dinsdagavond maakte de politie melding van twee poederbrieven op een locatie aan de Basisweg en het Dijsselhofplantsoen.

Over welke stof er precies in de brieven zat, wordt op advies van de politie, verder geen mededeling gedaan. Ook is niet duidelijk wie ze heeft verstuurd en met welk doel. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden