Plastic scheiden verleden tijd in West: ‘Fijn, een afvalbak minder’

Na maanden van voorbereiding is een begin gemaakt aan het vervangen van afvalcontainers in West. Met de introductie van de nieuwe containers hoeft plastic afval niet langer gescheiden te worden.

Femke Comba
De nieuwe containers op de Baarsjesweg hoek Postjesweg, zonder de oranje plastic-container. Beeld Femke Comba
De nieuwe containers op de Baarsjesweg hoek Postjesweg, zonder de oranje plastic-container.Beeld Femke Comba

Het vervangen van de containers komt voort uit een besluit dat in april 2020 door het stadsbestuur is genomen. De gemeenteraad moet nog wel zijn fiat geven, naar verwachting dit najaar. Maar in West is dus alvast een begin gemaakt aan het voorgenomen nieuwe beleid. “Het is zonde om weer plastic containers te plaatsen terwijl volgend jaar gestopt wordt met het gescheiden inzamelen van plastic,” aldus een woordvoerder.

Het scheiden van plastic afval door de Amsterdammers zelf blijkt niet efficiënt. Vaak zit er tussen het plastic afval ook afval dat er niet tussen hoort te zitten.

Er wordt daarom toegewerkt naar een complete plastic afvalscheiding door de sorteermachine van het Afval Energie Bedrijf. Volgens wethouders Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Laurens Ivens (Reiniging) geeft dit een beter resultaat, zo zeiden ze eerder dit jaar.

Aanvankelijk zouden de containers pas volgend jaar worden vervangen, maar stadsdeel West loopt voor op de planning. Andere stadsdelen zitten nog in het besluitvormingsproces. Naar verwachting volgen zij volgend jaar.

Verandering

Dat het plastic niet meer gescheiden weggegooid hoeft te worden in West is voor bewoners best een grote verandering. Zo zegt Ria Broens, die op de Admiralengracht in De Baarsjes woont: “Aan de ene kant vind ik het wel jammer, want het gaf een goed gevoel dat je zelf een bijdrage leverde aan de plasticproblematiek. Maar het is wel fijn een afvalbak minder te hebben in ons kleine huis. Bovenal hoop ik dat het plastic op de nieuwe manier wel echt goed gescheiden en hergebruikt gaat worden.”

Projectmedewerker inzamelvoorzieningen Rachid Chafiki heeft hier alle vertrouwen in: “De meeste mensen scheiden hun plastic afval niet volledig. Een centrale nascheiding van plastic afval levert meer rendement op.”

Naar verwachting zal de plastic container, na instemming van de gemeenteraad, in 2022 uit het straatbeeld verdwenen zijn. Twee jaar later, in 2024 zal heel Amsterdam voorzien zijn van nieuwe afvalcontainers.

Broens: “Nu hoef ik mij in ieder geval niet meer af te vragen wat wel of niet bij het plastic afval moet, dat was toch vaak best lastig te bepalen.”

Nog niet alle plastic containers zijn weggehaald in West. Zolang ze er staan wordt het plastic afval uit deze containers nog wel gewoon apart verwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden