Nieuws

Plantenbakken tegen fietsparkeerders in Damstraatjes

Het is twee vliegen in een klap: de bruggen van de Damstraatjes krijgen een mooier aanzien én fietsen worden verplaatst naar plekken waar ze minder in de weg staan.

Marc Kruyswijk
null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Aan de reling van de bruggen in de ‘Damstraatjes’ (de Damstraat, de Oude Doelenstraat, de Oude Hoogstraat en de Nieuwe Hoogstraat) komen houten plantenbakken te hangen. Het doel is om het parkeren van fietsen op de bruggen te voorkomen en voetgangers weer ruimte te geven op de stoep.

Inmiddels zijn de eerste plantenbakken al opgehangen op de Bushuissluis en de brug over de Kloveniersburgwal. Voor zolang het duurt, hangen de gevulde plantenbakken er mooi bij.

‘Onveilige situaties’

Wie weleens over de bruggen van de Oudezijds Voorburgwal, de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersbrugwal loopt of fietst, weet dat het daar erg druk is, zegt een woordvoerder. “Door het grote aantal geparkeerde fietsen aan de brugleuningen, passen voetgangers niet meer op de smalle stoepen en gaan op de rijbaan lopen. Dit zorgt voor onveilige situaties.”

Om te zorgen dat de beplanting er het hele jaar mooi bijstaat, vindt regelmatig onderhoud plaats door de dak- en thuisloze bezoekers van het Koffiehuis en StreetCornerWork. In de Haarlemmerstraat werkt deze aanpak ook al goed, volgens de gemeente.

Omdat de brugleuningen in een vraag naar parkeerplekken voorzien, heeft de gemeente op de kades langs de grachten ruimte gemaakt voor het parkeren van fietsen door autoparkeervakken op te heffen. Bewoners en bezoekers van de Damstraatjes kunnen hier nu hun fiets kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden