In het museum wordt informatie gegeven over onder meer xtc.

Plannen voor tweede drugsmuseum in Amsterdam

In het museum wordt informatie gegeven over onder meer xtc.Beeld ANP

Er zijn plannen voor een tweede drugsmuseum in Amsterdam. Niet voor de toerist, maar als een informatiepunt waar inhoudelijk over xtc, cocaïne, wiet en lsd wordt gesproken. Mainline, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid van drugsgebruikers, werkt eraan.

Mensen met een verslavingsachtergrond moeten in dienst komen bij het museum om te vertellen over hun ervaringen. Er moet ook een bibliotheek komen met boeken met verhalen over de opkomst van drugs, over hoe verslaving werkt, de handel, of de criminaliteit die de industrie met zich meebrengt. In een andere ruimte kan met een virtualrealitybril een drugstrip worden ervaren of een kijkje worden genomen in de crystalmethscene in Indonesië.

Negatief en positief

Poppi Drugsmuseum moet het gaan heten. Verwijzend naar de papaver, de plant waarvan zowel heroïne als morfine wordt gemaakt. “Daaraan zie je dat je drugs op verschillende manieren kunt bekijken. Enerzijds verwoest het levens, anderzijds helpt het tegen pijn,” zegt directeur Machteld Busz. “Dit museum is een plek waar dat soort aspecten openlijk kunnen worden besproken. Drugs maken veel los in de samenleving. Je hoort beleidsmakers erover praten en tegelijkertijd zie je dat drugs genormaliseerd worden in bijvoorbeeld de popmuziek. Er moet een plek zijn waar je het daar met elkaar publiekelijk over kunt hebben.”

De keuze voor Amsterdam lag voor de hand. Busz: “Amsterdam is een tolerante stad die ervoor openstaat om het over taboeonderwerpen te hebben. Het heeft de reputatie van een drugsstad. Negatief en positief.”

De gemeente steunt niet financieel, maar helpt wel met het vinden van een locatie. Waarschijnlijk wordt het een plek buiten het centrum. “We willen de stad niet nog drukker maken. Op termijn zien we voor onszelf wel een rol weggelegd in het voorlichten van toeristen.”

Eerst is geld nodig

Wanneer het museum er daadwerkelijk komt, is niet bekend. Eerst is geld nodig, waarvoor de komende maanden verschillende evenementen worden georganiseerd. Per evenement wordt een deel van het museum ‘onthuld’. De ene keer zal het een lezing zijn van een expert, een andere keer worden debatten over gebruik van drugs gehouden en weer een andere keer ligt de focus op virtual reality.

In club de School, waar veel bezoekers affiniteit hebben met het onderwerp, is op 23 mei het eerste evenement, met fractievoorzitter Erik Flentge (SP) en raadslid Alexander Hammelburg (D66). Daarnaast zullen sprekers uitleg geven over het doel van het museum. Busz: “De educatieve boodschap van het museum is hier echt belangrijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden