Nieuws

Plan om scheepswerf te combineren met woningen ‘niet haalbaar’

Het plan van scheepsreparateur Damen voor een overkapte werf in een nieuwe woonwijk in Noord krijgt geen steun van de gemeente. Wethouder van Ruimtelijke Ordening Marieke van Doorninck schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ze verwacht dat het plan niet haalbaar is.

Bart Van Zoelen
Impressie van het plan om scheepsreparatiewerf Damen te combineren met woningbouw. Beeld Droogburo Marijn Droog
Impressie van het plan om scheepsreparatiewerf Damen te combineren met woningbouw.Beeld Droogburo Marijn Droog

Vlakbij de NDSM-werf op bedrijventerrein Cornelis Douwes moeten na 2028, als een convenant met havenbedrijven afloopt, 9600 woningen verrijzen. In een ultieme poging om de scheepsbouw in Amsterdam-Noord te laten voortbestaan, dacht Damen daarop een plan uit voor een scheepswerf die minder geluidsoverlast en stof produceert.

Als de roemruchte droogdokken van de scheepsreparateur worden overkapt en een beetje inschikken, zou er genoeg ruimte overblijven voor de nieuwe woningen en de banen op de werf behouden kunnen blijven. Maar volgens Wethouder Van Doorninck zal het gebied formeel een industrieterrein blijven, mede omdat volgens het plan niet alle dokken geheel worden overkapt. Dat beperkt de mogelijkheden om woningen te bouwen.

Van Doorninck merkt in haar brief aan de gemeenteraad ook op dat Damen zeker twintig jaar nodig heeft voor zijn plannen, terwijl met de afloop van het huurcontract de woningbouw al veel eerder kan beginnen. Daarnaast vraagt de wethouder zich af of het plan financieel haalbaar is. De projectontwikkelaar die de grond in erfpacht heeft, lijkt niet bereid om het huurcontract met Damen te verlengen. Het is immers lucratiever om meer woningen te bouwen.

Teleurgesteld

De gemeente wil daarom pas verder ingaan op het plan als Damen de financiële haalbaarheid verder heeft onderzocht en steun heeft van de verhuurder.

Ondernemersvereniging Oram heeft teleurgesteld gereageerd. Oram verwijt de gemeente niet serieus te willen kijken naar de uitvoerbaarheid van het plan om ‘een bloeiend oer-Amsterdams maakbedrijf met praktische banen’ te behouden. “Direct en indirect gaat het om duizend banen,” zegt Oram-directeur Kees Noorman.

“Je merkt aan alles dat de focus ligt op het bouwen van nieuwe woningen. Het stadsbestuur heeft een blinde vlek voor alles wat te maken heeft met bedrijventerreinen, industrie en plekken waar gewerkt kan worden.” Dat steekt Oram al langer. Dat de stad niet wil meedenken over het behoud van Damen, vergroot de bezorgdheid. “Is er wel een veilig investeerders- en ondernemersklimaat?”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden