Plan Nieuw-West: 382 huurwoningen op plek oude kantoorpanden

Aan de Ottho Heldringstraat in Nieuw-West worden oude kantoorpanden gesloopt ten gunste van 382 huurwoningen. Ruim de helft hiervan komt beschikbaar in de vrije sector, de duurste prijsklasse.

Ruben Koops
null Beeld

Het gaat om een groep kantoorgebouwen en garageboxen in de Staalmanpleinbuurt, vlak naast metrostation Heemstedestraat. Hiervoor in de plaats worden de komende jaren 382 huurwoningen gebouwd waarvan 212 de vrije sector, 96 middeldure huurwoningen en 71 sociale huurwoningen.

De grote hoeveelheid huurwoningen in het duurste segment is mogelijk omdat de gemeente slechts een klein deel van het kavel in eigendom heeft. De rest is eigen grond, waarvan de ontwikkelaar zelf mag bepalen hoe het bebouwd wordt. “Op eigen terrein hebben we als gemeente weinig te zeggen,” zegt wethouder Marieke van Doorninck (grondzaken).

Ontwerp MVSA

De drie woontorens van 35, 50 en 60 meter hoog, naar een ontwerp van architectenbureau MVSA, komen te liggen aan een nieuw plein van 600 vierkante meter dat openbaar toegankelijk wordt. De bestaande KPN-telefooncentrale op de hoek met de Plesmanlaan, een gemeentelijk monument, blijft behouden en krijgt deels een horecabestemming. Een aanvraag om een discotheek in het pand te mogen vestigen, is ingetrokken na een inspraaktraject. Bij het project wordt een ondergrondse parkeergarage met 86 plekken gebouwd.

De start van de eerste bouwfase is dit najaar gepland, in 2023 wordt begonnen met het tweede deel van de bouwplannen.

Het nieuwbouwproject verrijst in een gebied dat de Ringspoorzone West wordt genoemd en dat door de gemeente is aangewezen voor ‘intensieve verdichting’. De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden