Update

Pittige kou verwacht in Amsterdam: komende nachten tot -10 graden

Maandag blijft het sneeuwen in Amsterdam, maar de ergste sneeuwval zit erop. Het wordt niet warmer dan -4 graden, terwijl de vrieskou aanhoudt. De tussentijdse balans van het winterweer wordt opgemaakt.

Tahrim Ramdjan
Autorijden ging zondag zeker niet vanzelf.  Beeld Nosh Neneh
Autorijden ging zondag zeker niet vanzelf.Beeld Nosh Neneh

Maandag valt er nog sneeuw in Amsterdam, aldus een meteoroloog van Weeronline. “Het is een overgangsdag, waarop de temperatuur niet veel hoger wordt dan -4 graden. Maar de sneeuw trekt vandaag geleidelijk weg. Vannacht zijn er wat opklaringen, en kan het sterker afkoelen, tot -6 graden.”

Dinsdag blijft het in Amsterdam droog, en zal de zon ook doorbreken. De nacht van woensdag op donderdag wordt wel pittig koud: het gaat dan om -10 graden. “Maar daar staat tegenover dat er steeds meer zon en blauwe lucht komt deze week.”

Veel Amsterdammers hebben genoten van de sneeuwpret. Er werden sneeuwpoppen gemaakt, op sleeën gereden, op ski’s gelopen en zelfs de après-ski ontbrak niet. Tegelijk zorgt de sneeuw ook voor overlast: veel basisscholen in de hoofdstad hebben besloten maandag nog niet hun deuren te openen voor fysiek onderwijs, omdat het lastig is om te reizen.

Wegverkeer

Zondag heeft de ANWB melding gekregen van zo’n 80 slippartijen op de Nederlandse wegen. Op die dag gold code rood van het KNMI; maandag geldt in elk geval tot 18.00 uur in Noord-Holland, Friesland en Groningen code oranje. Daarna zal waarschijnlijk code geel in werking treden. De combinatie van de sneeuwval met de harde wind leidde tot sneeuwduinen (hopen sneeuw) die door de wind werden voortgejaagd.

Maandagochtend stond bij de Coentunnel drie kilometer file wegens een kapotte vrachtwagen. Een deel van de A7 was volledig afgesloten wegens sneeuwduinen. In totaal stond er zo’n 45 kilometer file. Rijkswaterstaat roept nog altijd op om de reis uit te stellen en niet de weg op te gaan.

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat het rustig is op de weg. “Maar er is nog steeds verkeer waar te nemen, en het verkeer dat nog rijdt, heeft best veel moeite. Men denkt soms: het is maar zwart asfalt, maar op sommige plekken is het toch verraderlijk. Vooral bij een glijpartij of zo’n geschaarde vrachtwagen, hebben de hulpdiensten veel moeite om de boel weer vlot te trekken. Als je dan daarachter staat als automobilist, moet je voorlopig geduld hebben.”

Openbaar vervoer

De NS heeft alle treinen zondag binnengehouden. Door de aanhoudende sneeuwval en kou gaven de wissels niet mee. De bussen van het GVB reden tot in de middag. Sommige metro’s (lijn 50, 52 en 54) reden wel.

Dat beeld is maandag vooralsnog onveranderd. NS probeert 'mondjesmaat’ weer treinen te laten rijden, het zal dan in elk geval gaan om sprinters. De bussen en sommige metro’s van GVB rijden wel, hoewel met vertraging.

Trams rijden niet: nadat het GVB probeerde om maandagochtend enkele lijnen op te starten, verstoorde een tram van lijn 26 naar IJburg al snel.

Test- en vaccinatiestraten

Zondag waren alle test- en vaccinatiestraten van de GGD voor de bestrijding van het coronavirus gesloten. Zo’n 40.000 afspraken moesten worden verzet.

Maandag staan er 54.000 afspraken gepland, voor testen en vaccineren tezamen. De GGD'en proberen maandag de locaties weer te openen. In Alkmaar, Haarlem en Zaanstad blijven de locaties voorlopig gesloten, zo maakte GGD Hollands Noorden bekend.

Als code rood in een bepaalde regio wordt afgegeven, dan blijven de test- en vaccinatielocaties alsnog gesloten. Daarnaast kunnen regio’s zelf besluiten om een locatie te sluiten vanwege de weersomstandigheden.

Koudegolf

De komende dagen blijft het enorm koud en is er mogelijk sprake van een koudegolf: dat is het geval als in het Utrechtse De Bilt minstens vijf dagen een temperatuur van onder het vriespunt wordt gemeten. Daarbij moet drie dagen het kwik onder de -10 graden uitkomen.

Dat lijkt kansrijk: in de nacht van maandag op dinsdag zal de minimumtemperatuur tussen de -6 en -11 graden liggen. De vorst kan later in de week oplopen tot -15 graden. Strooizout werkt bij zulke lage temperaturen minder goed, dus het blijft oppassen geblazen op de weg.

Schaatsen

De hamvraag blijft: gaan Nederlanders op natuurijs kunnen schaatsen deze week? Door de harde oostenwind is sneeuw van het ijs geblazen, terwijl het water sterk kon afkoelen. Dat betekent dat het natuurijs op ongekende snelheid groeit.

Op water van één meter diep is donderdag 8 centimeter ijs te vinden. Vrijdag gaat het om 9 tot 11 centimeter: voldoende om op te schaatsen. In sloten en in kleine vaarten kan er wel sprake zijn van zogenaamd sneeuwijs, waar men makkelijk doorheen zakt.

Om de groei van het natuurijs te bevorderen, heeft de gemeente Amsterdam de IJsnota laten ingaan en onder meer de Eenhoornsuis in het centrum gesloten. Wellicht kunnen Amsterdammers volgend weekend al schaatsen op de grachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden