PlusAchtergrond

Pitchen voor het nieuwe normaal: van 1,5 meterbankje tot afstandsstoplicht

Een parkbankje waarop je als vanzelf afstand houdt of een stoplicht dat detecteert of iemand te dicht bij een balie komt: Amsterdamse ondernemers presenteerden woensdagochtend lumineuze ideeën die geknipt zijn voor de 1,5 metersamenleving.

Bart Van Zoelen
Door de plantenbak halverwege gaat afstand houden vanzelf op de 1,5 meterbank.  Beeld Florian Eckardt
Door de plantenbak halverwege gaat afstand houden vanzelf op de 1,5 meterbank.Beeld Florian Eckardt

Tijdens een online pitch mochten tien start-ups hun vinding presenteren aan een jury met burgemeester Femke Halsema, wethouder van Economische Zaken Victor Everhardt, Rabobankdirecteur Barbara Baarsma en VU-hoogleraar Mirjam van Praag. Er stond geen geldprijs op het spel; de jury gaat de drie winnaars steunen met raad en daad.

De winnaars

Een van die winnaars, Find Space, lanceert een ‘digitale marktplaats’ voor ruimte die vanwege het coronavirus minder wordt gebruikt, zoals parkeerplaatsen en bedrijfskantines. “De bedrijfskantines die leegstaan op de Zuidas zijn straks misschien wel de restaurants voor Amsterdammers,” aldus Inge Beerlage van Find Space.

Nog een winnaar: OrderMe, een betaalsysteem voor de horeca. Hun idee: zonder dat gasten een app hoeven te downloaden, krijgen ze via een QR-code de menukaart gepresenteerd. Het afrekenen gaat via software die al bedacht en getest was vanwege de personeelstekorten in de horeca. Met het coronavirus komt die software nu als geroepen. “Niemand die nog een menukaart aanraakt en het personeel blijft op afstand,” licht Dex Holman het concept van OrderMe toe. Het bedrijfje wordt al veel benaderd, zegt Holman. “Door restaurants, bowlingbanen, strandtenten.”

De derde winnaar, De Groene Lobby, stuurt kleurrijke promotieteams de straat op om het winkelend publiek op te roepen om afstand te houden, met hoepels van 1,5 meter bijvoorbeeld. “Heel vrolijk,” vond burgemeester Halsema. Ze waarschuwde nog wel voor agressie. “Jullie zijn hartstikke leuk, maar het publiek is dat niet altijd.” Initiatiefnemer Jasper Fleers zet daarom acteurs in die vaker met dit bijltje hebben gehakt.

Komt iemand te dichtbij, dan gaat de afstandsmeter van Aura Aware knipperen of op rood. Beeld Aura Aware
Komt iemand te dichtbij, dan gaat de afstandsmeter van Aura Aware knipperen of op rood.Beeld Aura Aware

Stoplicht

Onder de start-ups waren nogal wat hightechoplossingen. Zo levert Aura Aware een afstandsmeter die met techniek uit zelfrijdende auto’s op de millimeter nauwkeurig meet of iemand te dichtbij komt. In dat geval licht een stoplicht rood op, of het gaat knipperen. “De gemeente heeft er al eentje afgenomen voor alle loketten,” zei Janneke van den Heuvel. Aura Aware hoopt nu ook een draagbare variant te ontwikkelen. “Voor bijvoorbeeld postbodes of vakkenvullers. Het inschatten van de 1,5 meter vinden we nog moeilijk.”

Dat is ook de gedachte achter de ‘1,5 meterbank’. Door de plantenbak halverwege gaat afstand houden vanzelf. Het is een oplossing voor de vele ouderen en alleenstaanden in Amsterdam die nu vereenzamen, zegt ontwerper Florian Eckardt. “Iemand heeft er al één gekocht voor zijn 84-jarige vader.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden