Nieuws

Petitie tegen massatoerisme Amsterdam haalt genoeg handtekeningen voor referendum

De petitie waarmee Amsterdammers de gemeente oproepen grenzen te stellen aan massatoerisme heeft zondag de 27.000 handtekeningen bereikt. Dat is de ondergrens voor een verzoek tot een volksstemming.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het volksinitiatief kwam tien dagen geleden online en werd binnen een paar dagen al 11.000 keer ondertekend, waarmee de gemeenteraad verplicht is om zich over het voorstel te buigen. Mocht de raad de ideeën afwijzen, dan kunnen de initiatiefnemers nu een verzoek tot een raadgevend referendum indienen.

Maximaal twaalf miljoen toeristenovernachtingen per jaar en het aanstellen van een wethouder Toerisme & Leefbaarheid. Dat zijn de speerpunten van het voorstel. Volgens de initiatiefnemers was de rust die de coronacrisis met zich meebracht een ‘welkome pauze voor alle Amsterdammers,’ en is dit hét moment om verandering te brengen in de ‘ernstig verstoorde balans tussen wonen, werken en recreëren.’

Volksstemming

“Wij willen absoluut een referendum als de gemeenteraad het voorstel afwijst,” zegt één van de initiatiefnemers Jacques Huppes (32). “Er is nog nooit een volksinitiatief geweest dat zo snel zo veel handtekeningen heeft gekregen. Daaraan merken we hoe breed dit leeft.”

Als de initiatiefnemers het referendum aanvragen, moet de gemeenteraad het verzoek eerst toetsen. Het kan zijn dat hetgeen waarover gestemd moet worden buiten de beslissingsbevoegdheid van de gemeente valt, of dat er al eerder een soortgelijk referendum is geweest. Ook kunnen er ‘zwaarwegende belangen’ zijn die in de weg staan van de stemming. In zulke gevallen kan de raad het verzoek afwijzen.

Zomerreces

Het duurt nog even tot de volgende stap gezet kan worden. “Waarschijnlijk gaat de raad de petitie pas na het zomerreces behandelen,” zegt Huppes. Mocht het tot een volksstemming komen, heeft hij vertrouwen in een goede uitkomst. “Bijna iedereen ziet dat de situatie niet helemaal meer houdbaar was.”

Burgemeester Halsema maakte eerder al bekend de ambitie te hebben het aantal toeristen in Amsterdam te verminderen. “De 1,5 metersamenleving maakt duidelijk dat het heel druk is in Amsterdam, het kost ons al moeite om voldoende openbare ruimte te regelen voor bewoners. We krijgen problemen als de toeristen in groten getale terugkeren. We zaten op zo’n 19 miljoen bezoekers per jaar. Ik ben nog geen Amsterdammer tegengekomen die het niet te druk vond in de stad. We moeten veranderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden