Nieuws

Petitie om van 1 juli feestdag te maken ruim 40.000 keer ondertekend

De petitie die ervoor pleit om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken, is inmiddels meer dan 40.000 keer ondertekend. Het doel was om dit aantal te halen voor donderdag, de dag waarop de afschaffing van de slavernij landelijk wordt herdacht.

Het Parool
Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 nemen deel aan de eerst editie van het Keti Koti-scholenontbijt. Samen met leerlingen uit andere stadsdelen staan ze stil bij het slavernijverleden. Beeld ANP
Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 nemen deel aan de eerst editie van het Keti Koti-scholenontbijt. Samen met leerlingen uit andere stadsdelen staan ze stil bij het slavernijverleden.Beeld ANP

Met het behaalde aantal ondertekenaars kunnen de initiatiefnemers nu een burgerinitiatief indienen in de Tweede Kamer. Initiatiefnemers Stichting Nederland Wordt Beter, radiostation FunX en The Black Archives willen dat op deze dag heel het land stilstaat bij het leed en onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan.

Ook vragen ze de regering formeel excuses aan te bieden voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavernij en alle bijbehorende verantwoordelijkheden.

158 jaar

Het is op 1 juli 158 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. In Amsterdam vindt donderdag zoals ieder jaar de nationale herdenking plaats in het Oosterpark. Ook op diverse andere plekken in het land wordt deze week stilgestaan bij het slavernijverleden.

Eerder hielden de vier grote steden al een pleidooi om van Keti Koti, wat Ketenen Gebroken betekent, een nationale feestdag te maken. Ook overwegen ze met excuses te komen voor hun rol in de slavernij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden