Peter R. de Vries wilde geen beveiliging

Nadat Peter R. de Vries besloot om vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo proces te worden, wilde hij geen beveiliging. Dit ondanks het feit dat eerder al een broer van Nabil B. en diens advocaat Derk Wiersum waren doodgeschoten.

Wouter Laumans en Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nabil B. speelt als spijtoptant een sleutelrol in het Marengoproces tegen Taghi en 16 medeverdachten.

Voordat De Vries gisteravond werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat was hij te gast geweest bij het televisieprogramma RTL Boulevard. Aanleiding was de zaak van de Amsterdamse kapper Seif Ahmed die zwaargewond in zijn auto werd gevonden, met zijn 14 maanden oude dochter achterin, en later overleed.

De Vries’ Telegraaf-collega John van den Heuvel stond in 2019 enige tijd niet achter de desk van het entertainmentprogramma vanwege de dreiging op zijn leven. Dat was besloten door de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie. De driehoek vond het niet verantwoord aldoor het hele Leidseplein af te moeten zetten met zwaarbewapende agenten, omdat daar de studio is.

In mei van dat jaar vertelde De Vries dat hij op de dodenlijst van Taghi stond. Daarna ontving hij een brief van Taghi die dat ontkende. In juni vorig jaar maakte De Vries bekend adviseur te worden van Nabil B., die na de moord op zijn advocaat Derk Wiersum naarstig nieuwe juridische bijstand zocht én naar iemand die hem in de media kon vertegenwoordigen.

Na gesprekken op een vertrouwelijke locatie, gefaciliteerd door het Openbaar Ministerie, stemde De Vries in. Omdat de misdaadverslaggever geen advocaat is, stelde hij B. voor om de klus op zich te nemen samen met Peter Schouten, een strafrechtadvocaat die De Vries al jaren goed kent. Later sloot ook advocaat Onno de Jong zich bij het verdedigingsteam aan.

Kras op zijn auto

Hoewel hij ervan doordrongen was dat die beslissing grote gevaren met zich meebracht, koos De Vries ervoor zich niet te laten beveiligen. Hij wilde zijn leven niet laten beheersen door zware beveiliging.

De overheid drong nog vaak aan, maar hij bleef bij zijn standpunt. Nadat een kras op zijn auto was gekomen, wilde hij volgens een ingewijde niet meer dat een beveiliger die van en naar de parkeergarage tussen de Prinsengracht en de Lange Leidsedwarsstraat zou rijden, zodat hij pal voor de studio in en uit kon stappen. Een getuige zag hem ‘zo vaak’ alleen van en naar de studio lopen. “Als je riep ‘Hé Peter!’, keek hij gewoon om en maakte een praatje.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden