Update

Peter R. de Vries vecht voor zijn leven na aanslag, twee verdachten nog vast

Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven. De misdaadjournalist werd dinsdagavond neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. De politie heeft een Pool en een Rotterdammer aangehouden.

Wouter Laumans en Paul Vugts

De Vries werd na de schietpartij zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Dinsdagavond werden er op de A4 twee verdachten aangehouden, van wie een vermoedelijk de schutter is. Woensdagochtend werd bekend dat het gaat om een Pool van 35 jaar uit het Gelderse Maurik en een Nederlander van 21 die in Rotterdam woont, maar ook een adres heeft in Tiel.

Dat de verdachten uit Tiel en Maurik komen wordt door ingewijden, ook in het criminele milieu, gezien als een sterke aanwijzing dat de aanslag uit de hoek komt van Ridouan Taghi cum suis – al kan de recherche dat in dit prille stadium van het onderzoek vanzelfsprekend niet bevestigen.

Een derde verdachte die kort na de twee anderen werd gearresteerd in Amsterdam-Oost, een Amsterdammer van 18 jaar, blijkt niets met de aanslag op De Vries te maken te hebben en is vrijgelaten.

Schietpartij

Volgens onbevestigde berichten zou de misdaadjournalist van dichtbij door zijn hoofd geschoten zijn. De schietpartij vond omstreeks half acht plaats in de Lange Leidsedwarsstraat, om de hoek van het Leidseplein waar het televisieprogramma RTL Boulevard wordt opgenomen. Peter R. de Vries was daar dinsdagavond te gast.

Er zouden meerdere schoten zijn gelost. Op een filmpje dat net na de schietpartij is opgenomen is te zien dat De Vries zwaargewond op de grond ligt.

De politie was in de omgeving op zoek naar een lichtgetinte man met een tenger postuur, een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Mensen werden gevraagd om hem niet zelf te benaderen en alarmnummer 112 te bellen als ze hem zien.

In ons liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen omtrent Peter R. de Vries.

Vijf knallen

Een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont, hoorde vijf schoten. Ze ging naar buiten en zag Peter R. de Vries op de grond liggen. Hij had veel bloed in zijn gezicht. Ze hield zijn hand vast. Ze kon niet met hem praten, maar hij leefde nog wel. Hij is daarna afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens RTL is er veel bewaking op de been in en rondom het VUmc.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een andere buurtbewoner zat in een café in de Korte Leidsedwarsstraat en hoorde ineens harde knallen. “Het ging maar door, vier of vijf keer. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was,” zegt ze. Toen ze naar de Lange Leidsedwarsstraat liep, waar ze woont, schrok ze. “De straat stond helemaal vol met mensen. Iemand riep dat er iemand was doodgeschoten.”

“Dit is wat je al die tijd hoopt dat niet gebeurt,” zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, hoorbaar aangeslagen. “Natuurlijk is het nog afwachten met welke werkzaamheden van De Vries dit verband houdt, maar de aanslag vond plaats voor de deur van RTL Boulevard. Dit raakt de journalistiek sowieso recht in het gezicht. Laten we hopen en bidden voor zijn gezondheid.”

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Beeld -
Misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat.Beeld -

RTL Boulevard

De Vries was dinsdagavond bij RTL Boulevard te gast om te praten over de zaak Seif Ahmed, een kapper die in 2019 in zijn auto werd doodgeschoten.

Ahmeds 14 maanden oude dochtertje zat op de achterbank. “Hopelijk heeft ze zich niet gerealiseerd wat er is gebeurd,” sprak De Vries.

Bedreigingen

Het huis van Peter R. de Vries is in het verleden wel eens bewaakt door de politie, vertelde hij in 2017 tegen het AD. “Ze hadden serieuze informatie dat er iets te gebeuren stond. En toen stond er dus ‘s nachts een auto voor de deur, mensen met kogelvrije vesten erin, noem maar op. Dat hebben we dus geaccepteerd. Vervolgens merkten we dat wij daar wel mee om kunnen gaan, maar dat het op de buren een enorme impact had. Zij lieten hun kinderen niet meer buitenspelen, waren bang dat de kogels elk moment in het rond konden vliegen.”

Bedreigingen maakten hem ‘geen flikker uit’, vertelde De Vries. “Ik doe er ook geen aangifte van, ga er echt geen tijd aan besteden.“

Vorige maand werd De Vries geïnterviewd door Vrij Nederland. Daarin vertelde hij onder meer dat hij niet bang is aangelegd, maar dat ‘de broer van Nabil en zijn vroegere advocaat zijn vermoord, dus je hoeft niet hysterisch te zijn om te denken dat er best iets zou kunnen gebeuren. Dat is part of the job. Een misdaadverslaggever die op echt spannende momenten aan komt zetten met “nu wordt het mij iets té intens” kan beter bij Libelle gaan werken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden