Persconferentie teleurgestelde scholieren: ‘Ik wil gewoon een goede toekomst’

De kinderen voor wie de schooldeuren deze week gesloten bleven, organiseerden vrijdag een persconferentie in buurtcentrum Ru Paré.

Anna Salhany
Kinderen van de scholen in West die deze week dicht bleven, maakten hun eigen actiekrant. Beeld Dingena Mol
Kinderen van de scholen in West die deze week dicht bleven, maakten hun eigen actiekrant.Beeld Dingena Mol

Het was deze week, ondanks de omstandigheden, een gezellige boel in het gebouw van Ru Paré. Het buurtcentrum in Slotervaart ving deze week 120 kinderen op die niet naar school konden doordat hun school vanwege het lerarentekort dicht bleef. Ze kregen daarom alternatieve lessen en activiteiten.

Een daarvan was het maken van een actiekrant, in samenwerking met Childpress.org. “Wij bieden kinderen een veilige plek om hun verhaal te doen,” zegt oprichter Elise Sijthoff (58). Er werd de afgelopen dagen niet achterovergeleund in het buurthuis. Veertien kinderen van verschillende scholen in Nieuw-West werkten hard aan de krant. “Vaak wordt vergeten om naar het kind te luisteren als het gaat om maatschappelijke problemen. Deze week was het aan hen om hun stem te laten horen,” zegt Sijthoff.

De wijk in

Onder het motto ‘Wie leert mij wat?!’ gingen de kinderen de wijk in, op zoek naar interessante mensen om te interviewen. Ook de 10-jarige Zino stond deze week met een microfoon op straat. “Ik vond het erg spannend om te doen, maar het was heel leuk om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe plekken te ontdekken,” zegt hij vol trots. “Ik denk dat ik later graag journalist word.”

Vrijdag stonden de kinderen in knalgele shirts op het podium van Ru Paré. Op de shirts: We Got You Covered. Zino: “Het betekent dat we de leraren met zijn allen willen beschermen, zodat ze hun werk goed kunnen blijven doen.”

De kinderen zijn zich bewust geworden van wat momenteel speelt in het onderwijs. Zo zegt de 10-jarige Elif: “Eerst wilde ik architect worden, maar nu wil ik graag juf worden. Ik wil namelijk de kinderen in de toekomst helpen, zodat ze dit zelf niet ook mee hoeven te maken.” De 8-jarige Nada vult aan: “Ik wil gewoon een goede toekomst en dingen leren. Dat kan niet als je elke week een andere juf hebt of de school moet sluiten.”

Tijdens de persconferentie overhandigden de kinderen in aanwezigheid van ouders en buurtgenoten trots hun actiekrant aan het bestuur van Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden en stadsdeelvoorzitter Emre Ünver. Voor de gelegenheid waren 75 kranten gedrukt. Met QR-codes zijn daarin alle video’s en interviews te vinden van de veertien razende reporters.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden