Permanent vaarverbod in nacht wordt flexibel vaarverbod

Wie 's nachts de Amsterdamse grachten op wil met een bootje, zal eerst moeten uitzoeken of dat tijdens die specifieke nacht is toegestaan. Het voorgenomen permanente vaarverbod wordt door wethouder Sharon Dijksma afgezwakt.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Met die aanpassing komt Dijksma tegemoet aan de vele bezwaren die bij de gemeente binnenkwamen nadat de plannen voor een permanent nachtelijk vaarverbod voor de Amsterdamse grachten bekend werden gemaakt.

Dijksma komt in haar Nota Varen nu met een flexibel inzetbare maatregel waarbij het college per gebied per periode tot een afsluiting kan besluiten 'wanneer de situatie daarom vraagt'.

Grote drukte
De gemeente trekt hierbij een vergelijking met straten die bij grote drukte kunnen worden afgesloten. Ook gaat het vaarverbod in dat geval een uur later in: de grachten zijn in aangewezen gebieden en op aangewezen dagen verboden gebied tussen 0.00 en 7.00 uur. In de oorspronkelijke opzet zou het verbod al ingaan op 23.00 uur.

Dijksma zegt goed te hebben geluisterd naar de reacties op de plannen. "En daar doen we ook iets mee. De aanpassing die we doorvoeren in de nachtsluiting is bedoeld om de proportionaliteit van deze maatregel te verbeteren. Om gebruikers van het water ook zekerheid te bieden over wanneer ze wel en niet 's nachts het water op mogen, onderzoeken we wat een redelijke termijn is om betrokkenen te informeren over een komende afsluiting."

Wallen
Over welke gebieden het gaat, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal het gaan om de Wallen, het Unesco-erfgoedgebied en stadsdeel Centrum. Andere maatregelen zoals het tegengaan van overmatig drankgebruik, het versterken van de handhaving en de aanpak van nautische knelpunten blijven ongewijzigd. Ook blijft het aantal van 550 af te geven exploitatievergunningen voor rondvaartboten behouden.

Lees ook: Zo pakt Amsterdam overlast op de grachten aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden