Plus

Permanent eerbetoon Van der Laan onthuld: ‘Zorg goed voor onze stad’

Femke van der Laan onthult het ontwerp Damsko Strijder van kunstenaarscollectief Kamp Seedorf op het Mercatorplein. Beeld ANP
Femke van der Laan onthult het ontwerp Damsko Strijder van kunstenaarscollectief Kamp Seedorf op het Mercatorplein.Beeld ANP

Eberhard van der Laan wordt steeds groter. Maandagmiddag werd een permanent eerbetoon aan Van der Laan onthuld, natuurlijk in de Baarsjes, de buurt waar hij lang woonde.

Marc Kruyswijk

Kon je de originele Damsko Strijder op de Wibautstraat nog in de ogen kijken, de vooralsnog laatste uitgave van het kunstwerk is ten minste vier keer zo groot als de burgemeester die bijna 21 maanden geleden overleed.

Op het Mercatorplein, daar waar de huizen er aan de voorkant een beetje uitzien of ze eigenlijk zijn bedoeld als achterkant, werd het kunstwerk om even voor half vijf ’s middags onthuld door Van der Laans weduwe Femke en stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel van West. Daar waar eerst alleen een spuuglelijke kolom staal stond, kijkt nu een reusachtige Van der Laan uit over het plein, alsof het nooit anders is geweest.

Zo goed getroffen

Larger than life dus, maar in overeenstemming met de mythische status die Amsterdams misschien wel meest geliefde burgemeester aller tijden inmiddels ten deel valt. Kijk naar het eerbetoon van Kamp Seedorf en je snapt die adoratie, omdat Van der Laan zo goed getroffen is. Daar staat een kerel zonder kapsones, maar ook iemand die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen. De handen losjes in de zakken, een Ajax-sjaal over de schouders. Wie-maakt-mij-wat en kwetsbaar tegelijk.

Naast de bekende afbeelding van het kunstenaarscollectief de woorden die Van der Laan schreef onderaan de brief in september 2017, waarin hij liet weten dat hij zijn werk neerlegde in verband met zijn ziekte: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’ Beeld en tekst, het sluit allemaal naadloos aan bij de persoon die Van der Laan was, en nog steeds is.

Femke van der Laan hield het kort, vlak voor de onthulling van het eerbetoon. Zij en haar kinderen zijn blij dat hun Eberhard hier op deze wijze is vereeuwigd, zei ze. “De originele versie is gemaakt toen hij ziek werd.”

‘De tofste’

De overleden burgemeester was er zelf ook content mee toen Kamp Seedorf Damsko Strijder voor het eerst het licht liet zien begin 2017. Bij Van der Laan was longkanker geconstateerd: de afbeelding werd illegaal aangebracht op een van de ingangen op metrostation Wibaustraat. In een toelichting zei het collectief: “Hij is de tofste burgemeester die we ooit gaan meemaken. Hij doet gewoon normaal en is de enige in de Stopera met wie we bier zouden willen drinken.”

In samenspraak met het GVB werd toen besloten dat de afbeelding op die plek zou mogen blijven, maar in maart van dat jaar werd Damsko Strijder per ongeluk toch verwijderd: een medewerker van het schoonmaakbedrijf was op vakantie geweest en was niet op de hoogte van de uitzondering.

Bestuurder Van Berkel van West is trots dat het kunstwerk nu het Mercatorplein siert. Het was duidelijk dat de meeste mensen het juist hier wilden, zegt hij. Het was nog wel even zoeken om op het plein de juiste plek te vinden. “We hebben ook gekeken of we het op een van de torens konden laten aanbrengen, maar na overleg met bewoners die minder enthousiast waren, hebben we daar toch maar van afgezien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden