PBL: Nederland loopt ver achter met klimaatdoelen

Ondanks de dip in de CO2-uitstoot als gevolg van de coronacrisis, ligt Nederland ver achter op schema om zijn klimaatdoelen te halen. Het tempo in de besparing van broeikasgassen moet verdubbelen wil de doelstelling voor 2030 binnen bereik komen.

Bart van Zoelen
De Hoogovens van staalproducent Tata Steel gezien vanaf de Noordzee. Beeld ANP
De Hoogovens van staalproducent Tata Steel gezien vanaf de Noordzee.Beeld ANP

Tot die conclusie komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In de jaarlijkse Klimaat en Energieverkenning (KEV) onderzoekt het PBL hoe het vlot met de doelstelling voor 49 procent minder broeikasgassen in 2030.

Vooralsnog stevent Nederland af op hooguit 34 procent minder uitstoot in 2030. “Het zou eigenlijk twee keer zo hard moeten gaan,” zegt Pieter Boot van PBL.

Dat valt dus niet mee, maar daarbij hoort een belangrijke nuancering. PBL telt alleen beleid mee dat op 1 mei van dit jaar concreet vastlag. Daarom vallen grote onderdelen van het vorig jaar gesloten Klimaatakkoord buiten de KEV.

Aardgasvrij

Dat geldt bijvoorbeeld voor de plannen om hele wijken aardgasvrij te maken en de CO2-beprijzing voor de industrie. De precieze CO2-prijs werd pas met Prinsjesdag bekend en het programma van minister Kajsa Ollongren om wijken van het aardgas te halen komt volgens PBL nog teveel neer op een soort ‘proeffase’. “Daar kunnen wij geen getallen aan ontlenen.”

PBL kan nog niet zeggen of het ‘Urgendadoel’ wordt gehaald. Bij de rechter dwong duurzaamheidsorganisatie Urgenda af dat Nederland dit jaar de CO2-uitstoot met 25 procent moet hebben teruggebracht. PBL concludeert al wel dat het zonder het coronavirus zeker niet was gelukt.

Door de klap die economie werd toegebracht vanwege de pandemie en de lockdown komt 25 procent wel binnen bereik, maar tot in december blijft het spannend of dit klimaatdoel daadwerkelijk wordt behaald. Dat is onder meer afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis, maar ook van de vraag of het een koude winter wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden