PlusNieuws

Paus spreekt afschuw uit over Canadees kindermassagraf, maar biedt geen excuses aan

Paus Franciscus heeft zondag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad zijn afschuw uitgesproken over de vondst van de stoffelijke resten van 215 jongeren bij een voormalig katholiek internaat in Canada. Excuses bleven echter uit.

Anita van Rootselaar
Paus Franciscus heeft zondag zijn afschuw uitgesproken over de vondst van de stoffelijke resten van 215 jongeren bij een voormalig katholiek internaat. Beeld AFP
Paus Franciscus heeft zondag zijn afschuw uitgesproken over de vondst van de stoffelijke resten van 215 jongeren bij een voormalig katholiek internaat.Beeld AFP

“Ik heb het nieuws uit Canada met afschuw ontvangen,” zei de paus na het gebruikelijke angelusgebed dat hij tijdens het middaguur uitspreekt. Ook riep hij Canadese religieuze en politieke leiders op samen te werken om opheldering te krijgen over wat er heeft plaatsgevonden.

Een week eerder werd bekend dat bij de Kamloops Indian Residential School, een voormalig internaat voor inheemse kinderen in Canada, een kindermassagraf was ontdekt. De vondst was de afgelopen dagen aanleiding voor felle kritiek richting de paus, omdat het Vaticaan in de ogen van onder anderen premier Justin Trudeau weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden op internaten, zoals die in Kamloops.

Fysiek en seksueel misbruik

De katholieke kerk bestuurde veel van de internaten voor inheemse kinderen die tussen 1831 en 1996 in Canada bestonden. In totaal werden meer dan 150.000 kinderen onder dwang naar deze instellingen gestuurd, met als doel assimilatie - overname van de cultuur van de witte bewoners van Canada.

De Canadese overheid heeft toegegeven dat fysiek en seksueel misbruik welig tierden in de scholen. Zo werden leerlingen geslagen als ze hun moedertaal spraken. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 ‘culturele genocide’.

Bisschoppen: ook geen excuus

De Canadese bisschoppenconferentie reageerde maandag ‘geschokt’ op de vondst van de stoffelijke resten in de buurt van het vroegere internaat. De bisschoppen uitten ook hun ‘diepe droefheid’, maar formele excuses bleven uit. De aartsbisschop van Vancouver, Michael Miller, bood via Twitter wel zijn ‘diepe verontschuldigingen en condoleances’ aan.

“Ik vind het zeer moeilijk dat de katholieke kerk weigert om excuses aan te bieden en om deel te nemen aan het proces van waarheidsvinding en genezing,” zei de Canadese premier eerder deze week. Hij riep de kerk op formeel excuses te maken. Ook zei hij dat hij tijdens een ontmoeting in 2017 paus Franciscus ook al om een spijtbetuiging had gevraagd, én om openbaring van de archieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden