Amsterdam Bewaar

Passagiers onderuit bij aanvaring tussen pont en schip

De pont werd na het ongeval uit de vaart genomen.
De pont werd na het ongeval uit de vaart genomen. © Hanna Bijl

Het Oostveer heeft woensdag aan het einde van de middag een aanvaring gehad met een ander schip op het IJ.

De kapitein van de pont zag naar eigen zeggen een boot over het hoofd. Door de pont snel in zijn achteruit te zetten, probeerde hij een botsing te voorkomen, maar het mocht niet baten.

De aanvaring zorgde voor een fikse klap, waardoor meerdere passagiers op de grond vielen. Volgens Parooljournalist Hanna Bijl, die op de pont aanwezig was, vielen de passagiers over elkaar en over fietsen heen. "Iedereen viel zeker een meter over zijn fiets heen, op de grond of over elkaar. We waren natuurlijk erg geschrokken." Volgens het GVB zijn er bij de aanvaring geen gewonden gevallen.

Na het ongeval bleef de pont een paar minuten stilliggen, waarna de tocht vervolgd werd naar Noord. "Eenmaal aangemeerd kwam de kapitein naar beneden om te vragen of het goed ging met iedereen. Hij was duidelijk aangedaan," zegt Bijl. 

De pont is na het ongeval uit de vaart genomen en moet gerepareerd worden. Het GVB spreekt van lichte schade. Enige tijd later is de kapotte pont vervangen door een andere, om de dienstregeling voort te kunnen zetten.