Pas op voor dit Japanse woekerplantje

Tuincentra en bloemisten zouden een kwade rol spelen in de verspreiding van de allesverwoestende Japanse duizendknoop. De plant werkt zich op veel plekken in de stad door hekken, muren en fundering en is daarom een groot gevaar.

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Vakblad Stad + Groen waarschuwt dat de plant nog steeds te koop is bij bloemisten en in tuincentra. Dat constateerde het althans na een onderzoek onder verkopers in Nijmegen.

In Amsterdam vertellen bloemisten aan Het Parool zonder uitzondering op de hoogte te zijn van de woekerplant, die ook als Hollandse bamboe wordt aangeboden in sommige winkels in Nederland. Geen van allen verkoopt de duizendknoop, leert een rondgang.

De meeste bloemisten geven een waarschuwing mee: koop het niet, want de tuin gaat er helemaal aan. En die van de buren ook. Enkele verkopers van groen wijzen op de tuincentra in de stad. Zij achten de kans groter dat daar een Japanse duizendknoop, die wel twintig centimeter per week kan groeien, zit te wachten op een nieuwe onwetende eigenaar. Medewerkers van drie tuincentra hebben geen foto nodig om te weten over welke plant het gaat. Niet te koop.

“Kijk eens op internet,” luidt het advies. “Het is nog veel erger dan onkruid.”

Zo blijkt zelfs zonder actief beleid van de gemeente de Japanse duizendknoop, gelukkig, vrijwel niet te koop in Amsterdam. Toch groeit de plant er vrolijk op los in de stad. De exoot tast zelfs zo veel aan dat de gemeente Amsterdam meer dan 8 miljoen euro wil uitgeven om de ‘indringer’ uit de weg te ruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden