PlusAchtergrond

Partner ‘Ikeahotels’ valt om: ‘Ze hebben de zaak laten ploffen’

Het was een droomhuwelijk: vanuit Amsterdam zouden Vastint en hotelexploitant Belvar Europa overspoelen met Moxy Hotels. Na 22 stuks is het huwelijk gestrand en betaalt het personeel de prijs.

Herman Stil
null Beeld Maarten Boswijk
Beeld Maarten Boswijk

Nee, het zouden geen ‘Ikeahotels’ worden, het stempel dat vijf jaar geleden op de nog prille plannen voor de designhotelformule werd gedrukt die uiteindelijk Moxy ging heten. ‘Ikeahotel’ suggereert interieurs van zelfbouwmeubels en restaurants met Zweedse gehaktballetjes. En dat paste niet bij de gedroomde driesterrenformule ‘voor de nieuwe generatie (zaken)reizigers van 18 tot 35 jaar’.

Maar de 50 hotels die vanaf 2016 vanuit Amsterdam over Europa moesten worden gestrooid, hadden wel een nadrukkelijke Ikeageur. Het hotelvastgoed zou namelijk in handen komen van Vastint, voorheen Inter Ikea Property, de in Amsterdam gevestigde vastgoedtak van de woongigant.

Voor de kantoorexploitatieorganisatie van de nieuwe Moxy’s vond Vastint een Noorse hoteluitbater: Maribel. Die zette daarvoor dochter Belvar op, ook met Amsterdam als uitvalsbasis. Sterker: de hoofdkantoren van Belvar en Vastint delen hetzelfde adres in Zuidoost.

Belvar zou onder meer de administratie en andere kantoordiensten voor de Moxyhotels die Vastint in europe opzette op zich nemen. Maar inmiddels doet Belvar niets meer. Het bedrijf is deze maand op eigen verzoek failliet verklaard.

Uitgebreide proloog

Het is een faillissement met een uitgebreide proloog. Ruim voor het bankroet blijken negentien Moxyhotels en drie Courtyards ‘overgedragen’ aan vastgoedeigenaar Vastint. Die zegde begin dit jaar alle huurovereenkomsten met Belvar op omdat ‘deze zich niet hield aan de afgesproken betalingsverplichtingen’.

De dochter waarin Vastint de exploitatie onderbracht, Hotel Co 51, werd al op 24 maart opgezet, ruim vier maanden voor het uiteindelijke faillissement. De vastgoedgigant voorkwam daarmee dat de hotels zonder uitbater kwamen te zitten – wat de panden fors minder waard zou maken. Belvar werd zo een bedrijf zonder activiteiten, maar met schuldeisers en vijftig medewerkers zonder werk.

Daar probeerde het bedrijf nog een mouw aan te passen: twee maanden voor het faillissement kondigde Belvar bij de Nederlandse vakbonden aan het kantoorpersoneel te willen ontslaan. Dat liep spaak toen de bonden daar niet mee ­akkoord gingen zonder goede afvloeiingsregeling.

“Toen hebben ze de zaak maar laten ploffen,” zegt vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen, “waardoor het personeel vanzelf is ontslagen. Ik vermoed dat sprake is van een voorbereid faillissement. Ze hebben Belvar zo ver mogelijk ontmanteld en alles wat ze niet nodig hadden failliet laten gaan.”

Curator Angelina Bakker houdt zich nog op de vlakte over de oorzaak van het faillissement. “Het klopt dat voorafgaand daaraan de hotels in handen zijn gekomen van Vastint. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of dat rechtmatig is geweest. Ik moet dat nog onderzoeken.”

Zowel Belvar als Vastint wijst naar de coronacrisis als oorzaak. “Het heeft er schijn van dat dit een covidfaillissement is,” zegt Bakker. “Net na de lockdown zijn de contracten opgezegd door de eigenaar.”

Gesloten bolwerk

Vakbondsbestuurder Kampherbeek hekelt de gang van zaken. “Het personeel kreeg ook al geen salaris meer. Dat het UWV de nabetaling nu overneemt, is prettig voor hen. Maar zo wikkelen Belvar en Vastint de kosten van dit opzetje af op de Nederlandse belastingbetaler.”

CNV vindt dat Vastint, dat vorig jaar op een omzet van ruim 212 miljoen euro 18,3 miljoen euro winst maakte, zich alsnog over het kantoorpersoneel moet ontfermen. “Ze hebben alle activiteiten van Belvar overgenomen. Dus moeten ze ook de bijbehorende mensen óf een baan óf een afvloeiingsregeling bieden. Ons steekt dat zo’n club die genoeg geld heeft, zijn uiterste best doet mensen niet netjes te behandelen.”

Overleg met Vastint is ‘niet bestaand’. “Het is een gesloten bolwerk in een net gebouw. Ze hebben een brief gestuurd dat we bij Belvar moeten zijn. Dat is het.” De bond zal deze maand voor een aantal gedupeerde werknemers naar de rechter stappen.

Vastint komt zelf niet ongeschonden uit het faillissement van zijn hotelpartner. Belvar blijkt voorafgaand aan het faillissement ook gestopt met het betalen van huur voor de hotels. Vastint heeft hiervoor een claim ingediend voor om­gerekend 35 miljoen euro bij het Noorse moederbedrijf van Belvar, Maribel. Alleen is dat inmiddels ook failliet.

De vestiging van Moxy in de Amsterdamse Houthavens werd niet door Belvar beheerd. Die is in handen van exploitant Cycas.

Reactie Vastint

‘Belvar wordt al geruime tijd geconfronteerd met financiële uitdagingen. Met zijn partners is geprobeerd daarvoor een goede langetermijnoplossing te vinden. Helaas, versterkt door de problemen die Covid-19 hebben veroorzaakt in de reis- en hotelsector, is dat Belvar niet gelukt. Ondanks maandenlang onderhandelen en veel inspanningen van alle partijen is geen oplossing gevonden voor de situatie van Belvar.’

‘Bijgevolg heeft het, voor zover ons bekend, faillissement aangevraagd. Belvar heeft alle hotel­eigendom teruggegeven aan Vastint.’

Vastint wil niet ingaan op de situatie van het kantoorpersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden