Amsterdam Bewaar

Partij voor de Dieren doet melding NVWA over reclamekoe

Wilma en haar kalf op de Amstelveenseweg.
Wilma en haar kalf op de Amstelveenseweg. © Jorien van der Keijl

De Partij voor de Dieren heeft een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de reclamekoe die broodjeszaak Koeman woensdag voor de zaak plaatste.

Ook dient de Partij voor de Dieren vragen bij het college in. De partij wil een beroep doen op Europese wetgeving, die voorschrijft dat zwakke dieren niet vervoerd mogen worden. Dit betreft onder andere dieren die de week ervoor hebben geworpen. Ook pasgeboren zoogdieren mogen niet op transport als de navelstreng nog niet volledig is geheeld.

De partij voor de Dieren zegt vernomen te hebben dat koe Wilma een dag voor haar optreden op de Amstelveensweg bevallen was van haar kalf. De navelstreng van het kalfje was die dag bovendien nog niet geheeld.

Reclamestunt
Dierenactivist Dewi Kousbroek fietste woensdagmiddag op de Amstelveenseweg toen ze de dieren voor broodjeszaak Koeman tegenkwam. Stan Koeman, de eigenaar van de zaak, wilde het 110-jarig bestaan van zijn onderneming vieren met een koe en een kalf voor de deur bij wijze van reclamestunt. 

Kousbroek deed daarop melding bij de politie en de Partij voor de Dieren. Wilma en haar kalf mochten blijven staan, omdat de komst van de dieren gemeld was bij de gemeente. De Partij voor de Dieren gaat het college vragen of de reclamestunt nu toch beboet kan worden. 

Eigenaar Stan Koeman vindt de commotie kinderachtig. "Dit zijn mensen die duidelijk niets beters te doen hebben."