live

Zo beleeft Amsterdam de tropisch warme dagen

Amsterdam heeft te maken met tropische temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden. Volg hier al het nieuws over de warmte in de stad. Mail ons op nieuwsdienst@parool.nl met tips en foto's over hitte in de stad.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Gelukkig een paraplu

  En toen was daar ineens regen. Gelukkig heeft Ayoub Afadass (15) een paraplu mee, in Oud-Zuid.

 2. 'Nu wordt het wel een beetje koud hè'

  Hein (5) houdt zijn waterpistool met een harde schreeuw op zijn vriend Valentijn (5) gericht. Die rent zo hard hij kan door de fontein heen aan de Jan van Goyenkade in Oud Zuid.

  Oppas Roos Mulder (22) houdt haar vier jongens goed in de gaten. Als het begint te regenen staat ze met een handdoek klaar. Liefdevol slaat ze hem om een van de jongens heen. "Nu wordt het wel een beetje koud hè"

 3. 'Mijn lichaam snakt altijd naar warmte'

  Tijdens de taxioorlog werd taxichauffeur Kenneth Coutinho (53) op het hoogtepunt in 1999 klemgereden door twee taxi’s van de TCA. Hij kan dit roerige verleden ook op een hete dag nog bevlogen vertellen. De hitte lijkt hem niet te deren.

  In zijn achterbak wacht hij ontspannen tot hij weer verder kan rijden. “Deze achterklep is mijn kantoor.” Coutinho is van Surinaamse afkomt maar geboren in Nederland. Volgens hem alleen maar voordelen met dit warme weer. “Ik ben in 1963 geboren. Echte ijsellende. Mijn lichaam snakt nu altijd naar warmte.”

  Na zijn dienst laat Coutinho graag een bad vollopen. “En dan niet lauw, maar kokend heet.” Hij zegt dat hij door zijn afkomst voor de tropen is gemaakt. “Zie je mij nu zweten? Geen druppel!”

 4. Een kwestie van geluk

  Deze duivelse clown (34) op de Dam uit Zuidoost heeft naar eigen zeggen nog geluk: zijn zwarte pak is flinterdun en zijn leren masker houdt zweetdruppels tegen. Maar soms wordt het hem te veel. "Door die warmte krijg ik het benauwd." Dan wandelt hij als levend standbeeld even naar de schaduw.

  De opbrengst neemt met de stijgende temperatuur niet automatisch toe. "Dat verschilt echt per dag. Het is een kwestie van geluk hebben."

 5. De zon zat

  Bij het Centraal Station staat student Ian van den Berg (18) in de zon een extra zakcentje te verdienen. Met een scanner maakt hij voor een projectontwikkelaar 3D-afbeeldingen van de fietsenstallingen bij het station. Sinds 7 uur vanochtend is hij al aan het werk. "Als er schaduw is, ga ik daar staan. Het is niet echt leuk zo, maar ik moet toch geld verdienen."

  Om drie uur is hij klaar en maakt hij thuis huiswerk. Binnen of buiten? "Lekker binnen, want dan ben ik die zon echt wel zat."

 6. Vier collega's zitten tijdens de lunch voor hun kantoor aan de Piet Heinkade. Of ze het een beetje uithouden daarbinnen? "Eh, ja nou als die airco normaal wil doen," zegt account servicemedewerker Martje Eduard (35).

  Collega Jerphaas de Groot (22) onderbreekt haar. "Als onze klanten dit lezen... Die airco doet het fantastisch!" Na werk gaan ze vaak naar Hannekes Boom om nog een paar zonnestralen mee te pikken. De Groot prijst zich gelukkig met de wind aan de kade. "Wij hebben hier nog een aangenaam briesje om af te koelen."

 7. Bijna een dagtaak

  Aan de Javakade slaat Sylvia Oudkerk (72) haar imposante voortuin gade. Met dit warme weer drogen haar planten snel uit. Twee keer per dag houdt ze haar tuin vochtig. "Het is met deze hitte bijna een dagtaak. En ik heb altijd als ik sproei dat het daarna gaat regenen."

  Veel van haar planten en bloemen komen met de wind aanwaaien. Teunisbloemen, Boerenwormkruid en Keizerskronen: het is slechts een kleine greep uit de pareltjes in haar tuin. "Er is ook wat onkruid hoor. Maar dat vind ik niet erg. Groen mag groeien."

 8. De populariteit van de Bogortuin heeft ook een keerzijde. Bij warm weer trekt het enorm veel bezoekers en dat zorgt voor overlast. Elke dag raapt Mark Bellamy (54), die aan de Bogortuin woont, afval van de grond. Lollystokken, bierdopjes, glas. "Straks trappen er kinderen of dieren in."

  Hij vindt het lastig dat hij de tuin soms met 'wel honderden anderen' moet delen. "Mensen plassen soms in onze voortuin." De toestroom is deels toe te wijzen aan Het Parool, meent hij. "Dit stond in de krant als fijn zwemgebied. Dan gaat het natuurlijk snel."

  Lees ook: Populaire zwemplekken in de stad krijgen mobiele toiletten

 9. Even een frisse kop halen

  Wonen aan de Bogortuin heeft zo zijn voordelen. Zoals onder werktijd even een duik nemen. Architect Wim de Vos (66) gaat bij het warme weer 'even een frisse kop halen'. Vijf of tien minuten is voldoende om weer thuis gefocust aan het werk te gaan.

 10. Een duik in het IJ ter verkoeling

  "Het is echt niet te doen hier." Bouwvakker Thierry de Groot (29) veegt zijn voorhoofd af met een zwart doekje. Of hij van zijn baas extra pauze mag nemen? "Soms duiken we het IJ in of gaan we onder een waterkraan staan. Mijn baas snapt ook wel dat je anders kapot gaat."

  Toch vindt hij die extra vrije tijd moeilijk, want het werk moet toch af. Hitte of niet: De Groot vindt zijn werk zo leuk dat hij er echt niet over denkt iets anders te zoeken. "Bouwvakker zijn geeft voldoening. Als het ondanks de extreme hitte aan het eind van de dag af is, ga ik met een goed gevoel naar huis."