live

Parade Ieder1 verliep vrolijk, zonder incidenten

Een stoet van mensen met verschillende etnische achtergronden trok zondag door Amsterdam om de diversiteit van Nederland te vieren. Ze eindigden bij het Museumplein om naar toespraken en muziek te luisteren.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Manifestatie afgelopen

  De manifestatie van Ieder1 is afgelopen. De politie meldt dat er enkele duizenden mensen aanwezig waren, de organisatie schat het aantal aanwezigen ruimer in, op tienduizend. De politie heeft geen incidenten te melden.

  Hiermee wordt dit liveblog afgesloten. De manifestatie kan hier teruggekeken worden.

 2. Helikopter maakt foto van '1'

  Na afloop van de manifestatie zijn de aanwezigen gaan staan in een collectief cijfer 1, dat van boven gefotografeerd werd door een helikopter. Er zijn inmiddels een stuk minder mensen op de been omdat het af en toe wat regent. De Amsterdamse band Jungle By Night treedt op.

  De politie houdt het aantal aanwezigen op een aantal duizend.

 3. 'Positief tegengeluid'

  Koen Wijffelaars (32) en Aranea Felëus (33) uit Amsterdam liepen mee om een positief tegengeluid te laten zien. "Het geluid is vaak cynisch, positieve dingen mogen wel wat meer naar voren komen."

 4. Nasrdin Dchar speecht

  Nasrdin Dchar heeft zijn speech gehouden. Zijn hele toespraak kan teruggekeken worden via de livestream van Ieder1. Sef houdt nu een optreden.

  De bedoeling is dat deelnemers aan het eind van de middag als een collectief het cijfer 1 vormen, dat vanuit een helikopter op beeld wordt vastgelegd.

 5. 10 duizend mensen aanwezig

  De organisatie van Ieder1 schat dat er zo'n tienduizend mensen aanwezig zijn op het Museumplein. Tijdens de tocht waren het er nog een paar honderd, maar voor de manifestatie zijn nog veel mensen aangesloten.

 6. Manifestatie is begonnen

  De manifestatie is geopend door Eric Corton. "Ik sta hier om dezelfde reden als jullie: omdat ik me ook zorgen maak hoe het gaat in ons land, en denk dat het beter kan. Als we allemaal naar de zijkant gaan staan, en naar elkaar gaan kijken, schreeuwen en spugen, dat dat het niet is. En dat verbroedering en samenzijn een lastige klus is, maar dat het te doen is als je met elkaar in gesprek gaat, en dat zeker niet vrijblijvend doet, zoals dit evenement verweten wordt."

 7. Museumplein loopt vol

  Het Museumplein loopt nu redelijk vol. Ter hoogte van het Van Goghmuseum staat het podium waar straks de manifestatie plaatsvindt. Er wordt nog gewacht op de laatste wandelaars, ondertussen wordt er muziek gemaakt.

 8. Bijna op Museumplein

  De stoet is al bijna op het Museumplein aangekomen. Rond 16.30 uur is daar een manifestatie gepland met optredens van artiesten en acteurs, onder wie Kim Spierenburg, Sef en Nasrdin Dchar.

 9. Gezelligheid op de Cuyp

  Het lijkt erop dat er tussen de Amstel en het Museumplein nog flink wat mensen zijn aangehaakt. Op de Albert Cuypmarkt is het een gezellige bedoening, met muziek en bijzondere attributen.

 10. Onafhankelijkheid van West-Papoea

  Octo Roemthe (66) uit Haarlem loopt mee voor de onafhankelijkheid van West-Papoea. "Het wordt tijd dat Nederland de ooit gemaakte beloftes nakomt."