Amsterdam Bewaar

Panden van de gemeente omgebouwd tot sociale huurwoningen

Een van de panden staat in Zuid.
Een van de panden staat in Zuid. © google streetview

Zes gebouwen van de gemeente worden getransformeerd tot panden met sociale huurwoningen. Minimaal de helft van de huizen is de komende tien jaar bestemd voor statushouders.

Het gaat bij elkaar om zo'n 200 woningen. Dat schrijft het college donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft er bewust voor gekozen om de gebouwen te verspreiden over de stadsdelen Noord, Oost, Zuid en West, die door een onafhankelijke partij zijn getaxeerd. 

Het gaat om de Wormerveerstraat 15, Admiraal de Ruyterweg 410, Rijnstraat 115/Vechtstraat 92, Hendrick de Keijserstraat 14 en de Papaverhoek 1-3.

Erfpacht
De panden hebben op dit moment verschillende bestemmingen. Zo is er in de Wormerveerstraat een moskee gevestigd en in de Rijnstraat buurtcentrum Huis van de Wijk. Alle gebouwen worden in erfpacht uitgegeven aan verschillende Amsterdamse corporaties. 

Het gebouw aan de Danie Theronstraat 2 stond ook op de lijst, maar geen enkele corporatie bracht een bod uit. Het wordt nu aangeboden aan particuliere ontwikkelaars, onder de voorwaarde dat de helft van het gebouw de eerste tien jaar wordt bestemd voor de huisvesting van statushouders. 

Het college onderzoekt of nog meer gemeentelijke gebouwen kunnen worden getransformeerd tot sociale huurwoningen.