Nieuws

Pand op de Keizersgracht gekraakt

Het pand op Keizersgracht 318 is gekraakt, melden buurtbewoners. De krakers hebben spandoeken opgehangen met de teksten ‘kraken gaat door’ en ‘we are back’.

Anna Herter

De politie zegt op de hoogte te zijn dat een groep mensen het pand binnen is gegaan, maar kan niet melden of het om een officiële kraakactie gaat. Daarvoor moet eerst aangifte worden gedaan, legt een woordvoerder uit, en moet de eigenaar van het pand zich melden.

Al tien jaar geldt er een landelijk kraakverbod. In Amsterdam betekende dat niet het einde van de praktijken: in 2015 werden er nog 220 panden gekraakt. In de opeenvolgende jaren nam het aantal kraakacties fors af, in 2018 ging het om 74 panden. Dit heeft vooral te maken met het economische succes van de stad: van langdurige leegstand is nog maar nauwelijks sprake.

Ontruimingen

Eind vorig jaar kondigde burgemeester Femke Halsema nieuwe regels aan om kraken onaantrekkelijker te maken. Volgens het herziende beleid moet de politie sneller ingrijpen bij kraakacties. Ook zou de politie ontruimingen niet meer van tevoren aankondigen, zodat krakers makkelijker kunnen worden aangehouden en geregistreerd.

Buurtbewoners en Amsterdamse politici laten zich afkeurend uit over de krakers van het pand op de Keizersgracht. CDA-raadslid Diederik Boomsma, in gesprek met PowNews: “Iedereen moet zich gewoon aan de wet houden, en dat geldt zeker ook voor krakers.”

De Keizersgracht. Beeld Shutterstock
De Keizersgracht.Beeld Shutterstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden