Update

Pand Nieuwendijk deels ingestort, omliggende woningen ontruimd

Een pand op de Nieuwendijk is zaterdagochtend deels ingestort tijdens werkzaamheden. Enkele bewoners van omliggende woningen kunnen voorlopig niet terug naar hun huizen.

De Nieuwendijk. Beeld
De Nieuwendijk.

Een van de buurtbewoners hoorde rond tien uur ‘s ochtends een grote knal. Niet veel later werd aangebeld door de brandweer met het verzoek om de woning te verlaten. Een geveldeel en verdiepingsvloer aan de achterkant van het pand tegenover hem, nummer 40, bleek ingestort tijdens werkzaamheden. Vanaf de straatkant kon je dwars door de ruimte het puin zien liggen.

Niemand raakte gewond, maar de bewoners die in hetzelfde pand wonen en bewoners van omliggende huizen moesten hun woning uit voorzorg verlaten. Ook was een deel van de straat even afgezet.

Ooit zat volgens buurtbewoners op die plek een restaurant, maar inmiddels wordt de ruimte gerenoveerd. Hoofd bouwtoezicht van stadsdeel Centrum, Lucas Janbroers zegt dat nog onderzoek gedaan zal worden naar wat er precies is gebeurd. Op dit moment is dat nog niet duidelijk. “De boel is in elkaar gestort terwijl ze bezig waren met het herstellen van de fundering. Het is een oud pand en het verkeerde niet in optimale staat. Ze waren bezig met stutvoorzieningen toen iemand iets hoorde brokkelen. Daarna stortte een deel in. Heel plotseling. Hij kon net op tijd wegkomen, maar is heel erg geschrokken.” Of dit te voorkomen was, dat is nog de vraag. Dat moet onderzoek uitwijzen. “Maar dit risico is er altijd.”

Om 12 uur kregen de meeste bewoners te horen dat ze hun huizen weer in konden. Een opluchting voor Jamie van Es, die tegenover het pand woont en al twee uur buiten stond, “nog half in mijn pyjama”. Ook Tom Strengers (25), die al een back-up plan had gemaakt (“Mijn ouders wonen ook in Amsterdam”), was blij dat hij zijn huis in kon, al vroeg hij zich nog wel af of het er nu echt veilig is.

Zes bewoners van nummer 40 en mogelijk nog een bewoner van nummer 38 die niet bereikbaar was, hebben minder geluk. Hun huizen zijn voorlopig onbewoonbaar, voor hen wordt vervangende woonruimte gezocht.

Oleh Derevianko (46) is een van de huurders die niet terug zijn huis in kan. Hij woont direct boven het deel van het pand dat gerenoveerd werd en waar de instorting gebeurde. Zijn vloer is naar beneden gekomen, net als veel van de spullen die erop stonden.

Hij is na het incident nog niet binnen wezen kijken en is nog een beetje in shock. “Gelukkig was ik niet thuis toen het gebeurde. Ik was aan het werk en een vriendin belde met het nieuws. Ik ben nu vooral blij dat ik en iedereen nog leeft.” Wat er nu gaat gebeuren weet hij niet precies.

Nieuwendijk 40 Beeld Het Parool
Nieuwendijk 40Beeld Het Parool
Nieuwendijk 40 Beeld Het Parool
Nieuwendijk 40Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden