Paleis van Justitie wordt luxe hotel

Het hing al een tijd in de lucht, nu is de kogel door de kerk: er komt een ‘ultraluxe’ vijfsterrenhotel in het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht.

Tom Grosfeld
Exterieur van het voormalige Paleis van Justitie. Het pand wordt omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel. Beeld ANP
Exterieur van het voormalige Paleis van Justitie. Het pand wordt omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel.Beeld ANP

In april 2013 verhuisde het hof naar het huidige paleis op het IJdok bij CS. Het college van b. en w. heeft nu een omgevingsvergunning verstrekt waarmee het eeuwenoude gebouw (uit 1664 en 1864), dat 175 jaar heeft gediend als gerechtshof, kan worden verbouwd tot Rosewood Hotel.

Vier jaar geleden bood Hard Rock Hotels aanvankelijk succesvol op het lege pand aan de Prinsengracht. Maar hun formule werd door de gemeente als onwaardig weggehoond. Ook bleek een vastgoedpartner niet brandschoon.

Vervolgens kochten Chinese investeerders van luxe hotelketen Rosewood Hotels & Resorts het pand voor ruim 60 miljoen euro en ontvouwden hun plannen voor de bouw van een luxe hotel.

Hotelstop

In stadsdeel Centrum geldt vanaf 2017 een hotelstop. De gemeente wil de groei van hotels gecontroleerd ­afremmen met het principe ‘Nee, tenzij’. Omdat de plannen voor het Rosewood al liepen ten tijde van het oude beleid, wordt het initiatief getoetst aan het Hotelbeleid binnenstad 2012-2015, in combinatie met de nota van het stadsdeel centrum Grenzen aan hotelbeleid.

Het Rosewood Hotel voldoet aan de wensen van de gemeente, die op de plek enkel een ‘ultraluxe’ hotel wilde zien, dat zich specifiek zou richten op reizigers uit de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Er komen 144 kamers in het hotel die een oppervlakte van 18.000 vierkante meter beslaan. Het hotel zal luxer worden dan de vijfsterrenhotels die Amsterdam al kent, blijkt uit eerdere plannen.

Er lopen meer projecten voor nieuwe hotels in de stad, die zijn goed­gekeurd volgens het soepelere hotelbeleid. Naar verwachting komen er de komende jaren zo’n honderd hotels bij, waarvan 25 in de binnenstad. Het kan acht tot tien jaar ­duren voor zo’n project wordt voltooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden