Amsterdam Bewaar

Paleis op de Dam begint offensief tegen wildplassers

Een toerist plast tegen het paleis op de Dam
Een toerist plast tegen het paleis op de Dam © HH

Na een mislukte aanbesteding onder architecten komt de Rijksgebouwendienst (RGD) nu zelf met een reeks voorstellen die de arcadebogen van het Paleis op de Dam voorgoed moet verlossen van wildplassers.

In een nog niet openbare inventarisatie presenteert de dienst zo'n beetje elk mogelijk middel om het paleis te ontdoen van zijn status als koninklijk urinoir: van paaltjes, hekken, kettingen en beugels tot een waterdrempel, reliëfstrook van klinkers, zitbankjes en verzinkbare toiletten. Ook schrikverlichting, camera's, bewakers en het impregneren van de stenen is in het plan opgenomen.

Urine, patat en mayonaise
Het is de RGD niet te doen om het hele paleis; met name de bogen van het vroegere stadhuis aan de Damzijde moeten beschermd worden tegen urine, geparkeerde fietsen, graffiti en 'oliën' uit onder meer patat en mayonaise. "Als daar niets gebeurt, zijn de stenen er over vijf à tien jaar net zo slecht aan toe als voor de restauratie," zegt een woordvoerder.

Deze zomer hoopt de dienst een knoop door te hakken, na ook Amsterdammers naar hun mening te hebben gevraagd. "Of dat via Facebook, een website of advertenties gebeurt, weten we nog niet."

Een bevredigende oplossing voor de plasterreur is al jaren onderwerp van discussie. Tot op heden moeten Amsterdammers het stellen met grijze bouwhekken voor het Paleis op de Dam.

Lees vandaag (1-2) meer in Het Parool: 'Plasterreur'