Amsterdam Bewaar

Pakistaanse transgender wil trouwen in moskee in Amsterdam

Na de BBC-documentaire realiseerde Kami zich dat ze geen homoseksueel, maar een transgender is
Na de BBC-documentaire realiseerde Kami zich dat ze geen homoseksueel, maar een transgender is © -

De Pakistaanse Kami (27) heeft als eerste transgendermodel uit haar land al heel wat taboes doorbroken. Nu wil ze in Amsterdam trouwen met haar vriend Sid (29).

Kami had drie jaar geleden al plannen om met haar vriend Sid te trouwen. Toen dacht ze nog dat ze homoseksueel was. In de BBC-documentaire How Gay is Pakistan? vertelde ze in 2015 voor Zuid-Afrika te kiezen, omdat daar een liberale imam mensen van hetzelfde geslacht in de echt verbindt.

Op de markt van Karachi kocht het beroemdste homokoppel van Pakistan de trouwkleding, tot grote ontzetting van het publiek. "Het waren spannende opnames. Zonder camera waren we zeker in elkaar geslagen," zegt Kami gierend van het lachen.

Ondergrondse homofeesten
Kami houdt van provoceren. Maar ze wordt bloedserieus als het over haar jeugd gaat. "Ik kom uit een conservatief en zeer religieus gezin. Mijn vader had twee vrouwen en acht kinderen. Ik was altijd de vreemde eend in de bijt. Ik speelde niet met auto's, maar met poppen." Haar vader stierf toen ze tien was. Haar moeder nam als alleenstaande vrouw de zorg voor de familie op zich.

Nadat Kami was verkracht door haar buurjongen, ging ze de deur niet meer uit. "Meisjesachtige jongetjes lopen gevaar in Pakistan. Mannen zijn er dol op. Ze weten dat ze toch niet worden gestraft, vanwege het taboe op seks."

Op haar achttiende kreeg ze haar vrijheid en kwam ze in contact met de lhbt-gemeenschap van Karachi. Op een van de ondergrondse homofeesten in de Pakistaanse havenstad liep ze Sid tegen het lijf.

Uitgesproken
"Hij is heel romantisch en zeer uitgesproken over de discriminatie van homoseksuelen en transseksuelen in ons land. Hij is mijn grote leermeester," vertelt ze. Ze vechten als stel alweer zeven jaar voor gelijke rechten voor iedereen in Pakistan.

Na de BBC-documentaire realiseerde Kami zich dat ze geen homoseksueel, maar een transgender is. Ze liet haar haren groeien, ging make-up dragen en veranderde uiterlijk in een vrouw. "Sid had er absoluut geen moeite mee. Ik bleef de Kami op wie hij verliefd was geworden."

Nu zijn ze een populair transgender-gaykoppel in Karachi en zoeken ze opnieuw graag de aandacht. Op een lhbt-conferentie in Amsterdam vorig jaar presenteerde Kami zich als het eerste Pakistaanse transseksuele fashion model. De beelden gingen de hele wereld over, ook in bijna alle Pakistaanse huiskamers was ze te zien.

Tolerantie en vrije liefde
Tot grote woede van haar familie. Haar moeder zei haar over de telefoon dat ze niet meer thuis mocht komen. Haar broers willen haar vermoorden, omdat ze schande over de familie bracht. Kami haalt haar schouders op. "Toen ben ik bij Sid ingetrokken."

De volgende stap is het huwelijk met Sid. Zuid-Afrika weigerde een visum af te geven, maar sinds haar verblijf in Amsterdam wil ze ook liever hier trouwen, in 'het mekka van tolerantie en vrije liefde'. Kami en Sid hebben plannen voor dit najaar. In een moskee zal een imam hun huwelijk inzegenen.

Hun reis is zeker niet zonder risico. Bij terugkeer in Pakistan kunnen ze worden gearresteerd, omdat trouwen met iemand van hetzelfde geslacht daar strafbaar is. "We willen graag een voorbeeld zijn voor onze lhbt-gemeenschap en hopen met ons huwelijk een doorbraak te forceren. Er zijn heel wat transseksuele koppels die ook willen trouwen. In het leven draait toch alles om de liefde? Wij houden van elkaar. Wij hebben dezelfde rechten!"

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.