Paasdrukte: Amsterdam zet zich schrap voor massa's toeristen

Het wordt een eivolle Pasen, met een miljoen toeristen en ten minste evenveel dagjesmensen. Ook Schiphol is overvol, met mensen die het land juist ontvluchten.

Joanne van Gool en Herman Stil
Het wordt weer flink druk met Pasen in de stad Beeld ANP
Het wordt weer flink druk met Pasen in de stadBeeld ANP

Komend paasweekend komen ongeveer een miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland, 150.000 meer dan afgelopen jaar. Dat is de verwachting van NBTC Holland Marketing. De toeristen geven dit weekend zo'n 800 miljoen euro uit. Het merendeel van die toeristen komt naar Amsterdam.

In april komen ruim 750.000 bezoekers - zowel uit binnen- als uit buitenland - naar de stad, 5 procent meer dan vorig jaar. Amsterdam&partners, verantwoordelijk voor de marketing van de stad, verwacht wel dat het aantal bezoekers lager zal liggen nu het 'echt mooi weer' wordt. Dagjesmensen trekken dan liever de natuur in of gaan naar het strand.

In april komen ruim 750.000 bezoekers naar de stad Beeld ANP
In april komen ruim 750.000 bezoekers naar de stadBeeld ANP

Het GVB verwacht iets meer drukte, 'maar niets dat we niet kunnen opvangen', aldus een woordvoerder. Het vervoer­bedrijf kijkt met de gemeente of tweede paasdag in verband met het mooie weer extra veerboten worden ingezet.

De woordvoerder is onzeker over de rol die het mooie weer gaat spelen bij de drukte in het openbaar vervoer. "Aan de ene kant zou je denken dat mensen dan meer gaan lopen, aan de andere kant zou het ook kunnen dat mensen dan liever in de tram dan in de metro zitten. We blijven het in de gaten houden."

Schiphol
Twee jaar geleden verslikte Schiphol zich in de topdrukte van de meivakantie. Overvolle vertrekhallen, rijen tot buiten de terminals en passagiers die over de snelweg liepen in vergeefse pogingen om nog hun toestel te halen.

De rappe groei van het vlieg­verkeer die de luchthaven de jaren daarvoor had toegestaan, bleek niet opgewassen tegen de beperkte capaciteit van de vertrekhallen en platforms.

Schiphol verwacht tot 13 mei 5,4 miljoen passagiers Beeld ANP
Schiphol verwacht tot 13 mei 5,4 miljoen passagiersBeeld ANP

Dat gaat Schiphol niet nog eens overkomen, maar druk wordt het vanaf vandaag wel. Schiphol verwacht tot 13 mei 5,4 miljoen passagiers, 200.000 meer dan in de mei­vakantie van vorig jaar.

"We zijn goed voorbereid op het vakantieseizoen," zegt een woordvoerder. "Op sommige momenten is het druk op de luchthaven maar we zetten veel extra mensen in, zowel bij security als elders om de stroom in goede banen te leiden. En we openen extra controlepunten."

Ook KLM waarschuwt voor drukte. De maatschappij adviseert reizigers op het afgesproken moment op het vliegveld te komen: twee uur van te voren voor vluchten binnen Schengen-Europa, drie uur voor intercontinentale vluchten. Eerder komen is af te raden: de vroegkomer hindert passagiers die wel op tijd weg moeten.

Musea en attracties
Het Rijksmuseum ontvangt ­dagelijks zo'n tienduizend mensen. Met Pasen verwacht het er niet veel meer. Een woordvoerder van het museum laat weten erg blij te zijn met de weersverwachting. "Mooie bijkomstigheid is het weer ­tijdens paasweekend, waardoor de bezoekers ook onze groene museumzalen - lees: de museumtuin - kunnen aandoen."

Ook bij het Van Gogh Museum is de drukte normaal. Het Van Gogh verwacht het hele paasweekend ruim 26.000 bezoekers. Maar op de bonnefooi komen heeft geen zin. Met zijn tentoonstelling Hockney - Van Gogh is het museum al enkele weken uitverkocht.

Bij rondvaartreder Stromma is het deze Pasen alle hens aan dek Beeld ANP
Bij rondvaartreder Stromma is het deze Pasen alle hens aan dekBeeld ANP

Bij rondvaartreder Stromma is het deze Pasen alle hens aan dek. "Een late Pasen betekent een drukke Pasen," zegt directeur Peter Duwel. "De aanloop was de afgelopen week al goed, maar het seizoen begint nu echt."

"We gaan met de maximale vloot varen, alle waterfietsen liggen klaar en we hebben de vrieskisten goed volgestopt met ijsjes."

Ook in de winkels zal het druk worden. De supermarkten verwachten een recordomzet van 870 miljoen euro, ruim 7 procent meer dan vorig jaar, toen het paasweekend drie weken vroeger viel.

In de regio
De Keukenhof heeft vorig weekend al kunnen oefenen met de drukte tijdens het Bloemencorso van de bollenstreek. Toen waren er al 100.000 bezoekers.

De Keukenhof heeft steevast zo'n 40.000 bezoekers per dag. De 50.000 tot 60.000 per dag in het paasweekend kan de bollentuin volgens een woordvoerder dus ook wel aan.

Toeristen die behoefte hebben aan strandvertier, kunnen ook tijdens Pasen naar Zandvoort, alias Amsterdam Beach.

Keukenhof verwacht zo'n 50.000 tot 60.000 bezoekers in het paasweekend Beeld ANP
Keukenhof verwacht zo'n 50.000 tot 60.000 bezoekers in het paasweekendBeeld ANP

De VVV in Zandvoort verwacht zeker een stijging in het bezoek tijdens het paasweekend, maar bereidt geen extra voorzieningen voor. Het enige advies: neem de trein en niet de auto. Verder gaat de VVV ervan uit dat de strandpaviljoens genoeg eten, drinken en toiletten voor iedereen hebben.

In het Muiderslot in Muiden is het met Pasen altijd drukker: er zijn dan zo'n 1000 tot 1500 bezoekers per dag, waar dat er in een normaal weekend 500 tot 700 zijn.

Bij modeoutlet Batavia Stad bij Lelystad stelt de organisatie zoals vaker op feestdagen extra parkeerterreinen beschikbaar. Het hele paasweekend is de outlet tot acht uur 's avonds open. Er worden meer beveiliging en winkelpersoneel ingezet om de duizenden bezoekers te ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden