Nieuws
P+R wordt flink duurder: van 1 naar 6 euro (dal) en van 8 naar 13 euro per dag
Het parkeren bij P+R-locaties wordt in Amsterdam een stuk duurder. Bezoekers hoeven ook niet meer per se naar het centrum te reizen om gebruik te maken van het gereduceerde tarief.
De prijzen van P+R-locaties zijn al meer dan tien jaar niet geïndexeerd en de gemeente verdient er te weinig geld aan om de vaste kosten nog te kunnen betalen. In 2023 wordt 1,6 miljoen euro verlies gedraaid en als dit zich doorzet zou het in 2025 oplopen tot een verlies van 4 miljoen euro.
Verkeerswethouder Melanie van der Horst heeft daarom besloten dat bezoekers in daltijden 6 euro in plaats van 1 euro per dag moeten betalen. Bezoekers die in spitstijden parkeren (vóór 10:00 uur ’s ochtends) gaan van 8 naar 13 euro per dag. De nieuwe prijzen gaan per 1 juli dit jaar in.
Onderzoek
Het roept de vraag op in hoeverre dit past in de ambitie ‘Amsterdam autoluw’. Parkeren aan de rand van de stad is bedacht om minder autoverkeer in het centrum te hebben en dat bezoekers verder kunnen reizen met het ov. Maar door de verhoogde prijzen lijkt parkeren minder aantrekkelijk te worden. Volgens Van der Horst valt dat echter mee: ze verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat klanten de nieuwe prijzen acceptabel vinden.
Momenteel gelden de gereduceerde prijzen alleen voor bezoekers die naar de centrumzone van de stad afreizen. Iemand die bijvoorbeeld in een P+R-garage in Zeeburg parkeert en de weg vervolgt naar Zuidoost, zal de reguliere parkeerkosten van de garage moeten betalen. Op Zeeburg is dat 2,50 euro per uur – waardoor de kosten voor een dag parkeren aardig kunnen oplopen.
Verspreiden over de stadsdelen
Van der Horst gaat dit aanpassen, omdat de stad wil dat bezoekers juist niet alleen naar het centrum reizen, maar zich meer verspreiden over de stadsdelen. Het huidige P+R-systeem noemt Van der Horst bovendien complex, en sluit niet aan bij hoe de meeste andere P+R-locaties in Nederland worden geregeld. Aan het einde van het jaar moet het nieuwe systeem doorgevoerd zijn.
Een risico is wel dat de P+R-garages vaker gebruikt gaan worden door forenzen die hier goedkoop gaan parkeren om dicht bij hun werk te zijn. De wethouder zegt maatregelen te nemen als dit inderdaad het geval blijkt te zijn.
Kostenneutraal
De prijsverhoging komt niet uit de lucht vallen. In het vorig jaar gepresenteerde coalitieakkoord werd al besloten dat de prijzen aangepast moeten worden om de P+R kostenneutraal te houden. Van der Horst zegt in 2025 wederom te bepalen of een nieuwe verhoging aan de orde is, omdat ook na die periode P+R kostenneutraal moet blijven.
Terwijl de P+R-tarieven sinds 2012 niet meer zijn aangepast, zijn de straatparkeertarieven in Amsterdam wel omhoog gegaan. In 2019 is dit in het centrum van de stad verhoogd naar de historische 7,50 euro per uur. Vanaf 2024 moet ook in Nieuw-West en Zuidoost betaald worden om te parkeren, terwijl in Noord plannen worden gemaakt om dit te bewerkstelligen.
P+R-locaties in Amsterdam
Amsterdam telt elf P+R-locaties verspreid over de stad waar bezoekers kunnen parkeren. De reguliere kosten verschillen per locatie. Bij RAI loopt het op tot 32 euro per dag, bij het Olympisch Stadion is het 4 euro per uur, terwijl bij de Johan Cruijff Arena 3 euro per uur betaald moet worden.
Zeeburg heeft drie locaties, maar P+R Zeeburg I moet in 2024 sluiten vanwege gebiedsontwikkeling. De toekomst van Zeeburg II is ook onzeker vanwege het bouwen van woningen. In Noord staan de bestaande P+R plekken hierdoor ook onder druk.
In de zomer verwacht Van der Horst te weten of hier vervangende locaties voor komen.
Tip Het Parool via Whatsapp
Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.