PlusReportage

P.C. Hooftstraat dichtgetimmerd om vrees voor plunderingen: ‘Gezeik op gezeik op gezeik’

Tientallen winkeliers in de P.C. Hooftstraat zijn woensdagmiddag bezig hun etalages met houtplaten dicht te spijkeren. Ze vrezen plunderingen komende zondag.

Hans van der Beek
Ook bij de Prada in de P.C. Hooftstraat wordt de gevel dichtgetimmerd. Beeld Nina Schollaardt
Ook bij de Prada in de P.C. Hooftstraat wordt de gevel dichtgetimmerd.Beeld Nina Schollaardt

Bij pakkenwinkel Oger worden de schotten zelfs bruin geverfd. “Wij gaan er artwork van maken,” zegt Björn Hillerström van Oger. “We kregen vanuit de politie en Telegram bericht dat ze zondag van plan zijn te plunderen. Vandaar deze preventie. We zitten in het hogere segment en willen onze pakken beschermen.”

“Het is je goed recht je mening te geven maar niet in de vorm van geweld. Zeker niet tegen retailers en winkeliers die niks te maken hebben met dit overheidsbeleid. Wij zijn net zo goed de dupe.”

De winkeliers zijn niet voor niets op hun hoede. Bij de rellen van dit weekend werden meerdere winkels leeggehaald, onder meer in Eindhoven en Rotterdam. Online, en dan met name op berichtendienst Telegram, circuleren plannen om te rellen in de P.C. Hooftstraat. De daders zien hun kans: in de luxewinkels in de straat valt heel wat te halen.

‘Dit is geen protest meer’

Ook bij Versace is de pui dicht, compleet met deur met scharnieren. “Dinsdag kregen we bericht van onze managers en zijn we meteen in actie gekomen,” zegt Karen Yalcin. “We nemen het zekere voor het onzekere. Jammer dat het zo gaat, dit is geen protest meer. Ze hebben voorspeld dat het tot zondagavond doorgaat, dus hopelijk kunnen we dit maandagochtend weer afbreken.”

Bij pakkenwinkel Oger worden de schotten bruin geverfd. 'Wij gaan er artwork van maken.' Beeld Nina Schollaardt
Bij pakkenwinkel Oger worden de schotten bruin geverfd. 'Wij gaan er artwork van maken.'Beeld Nina Schollaardt

Jerry Verbaas van tassenwinkel Michael Kors heeft de zaak ook dicht laten spijkeren. “Dit is voor extra veiligheid. Zonde als er een steen tegen het raam gaat. Ze zullen niet zo snel erdoorheen komen want we hebben een bepaald glas van duizend euro. Dit is alleen maar gezeik. Het is gezeik op gezeik op gezeik. Ik ben benieuwd hoe het komend weekend gaat, want laten we eerlijk zijn: dit zijn vooral crimineeltjes die niks te doen hebben nu ze niet meer op hun scooter voor 20 euro xtc kunnen verkopen.”

‘Extreem en belachelijk’

Een winkelier die niet met zijn naam in de krant wil, heeft als een van de weinigen zijn etalage niet beschermd: “Ik heb liever niet dat het nodig is. Het is extreem en belachelijk dat dit moet. We zitten nog na te denken of we het ook gaan doen.”

Op de stoep voor boetiek Isabel Marant staan drie vrolijke Poolse mannen hout te zagen. Ze hebben twee klanten, misschien drie. “We zijn begonnen bij één, en toen wilden de buren ook,” zegt Marek. “Misschien wordt dit het nieuwe design.”

Op de stoep voor boetiek Isabel Marant staan drie vrolijke Poolse mannen hout te zagen. Beeld Nina Schollaardt
Op de stoep voor boetiek Isabel Marant staan drie vrolijke Poolse mannen hout te zagen.Beeld Nina Schollaardt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden