Oxville Cinema dreigt te verdwijnen: ‘Het is nu of nooit’

Oxville Cinema, het enige filmhuis in Nieuw-West, dreigt te verdwijnen als er niet snel een nieuwe ruimte beschikbaar komt. ‘Dit is dé kans op het behoud van een laagdrempelig cultureel aanbod in een divers en inclusief Nieuw-West.’

Het Parool
Carlo Dias, Bas Broertjes en Aydin Dehzad. Beeld Lauren Mae Murphy
Carlo Dias, Bas Broertjes en Aydin Dehzad.Beeld Lauren Mae Murphy

“Het is nu of nooit.” De boodschap van Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes, oprichters van Oxville, is duidelijk: het is voorbij met een bioscoop in Nieuw West als binnen afzienbare tijd geen ruimte beschikbaar komt.

Dehzad: “Er wonen in dit stadsdeel 160.000 mensen. Met Oxville hebben we met vertoningen van allerlei soorten films – van Hollywood tot Bollywood – een breed, divers publiek bereikt. Daarnaast is een netwerk met landelijke distributeurs opgezet, er zijn lokale samenwerkingen gestart – met organisaties als Vrouw en Vaart, Daadkr8, Studiezalen en Huis van de wijk ’t Blommetje –, en met steun van Europees geld hebben we een waardevol educatief programma uitgerold. We voldoen kortom aan alle eisen die de politiek aan kunst op dit moment stelt. Toch krijgen we vooralsnog nul op het rekest.”

Oxville begon als een jongensdroom: filmproducent Dehzad en distributeur Dias kwamen elkaar tegen op het festival van Cannes. Daar raakten ze in gesprek over de buurt waar ze opgroeiden: Osdorp. “De Westelijke tuinsteden hadden en hebben geen bioscoop,” zegt Dias. “Wij moesten altijd naar het centrum om een film te kunnen zien.”

Ze besloten dat hiaat in het culturele leven van Osdorp te dichten en richtten met Bas Broertjes Oxville Cinema op, een bioscoop die zijn thuisplek vond in theater De Meervaart. Twee jaar lang werden daar (Dias: “we zijn nog altijd vrijwilligers, hoor”) in totaal 124 filmvertoningen georganiseerd. Oxville mikte nadrukkelijk op de bewoners van het stadsdeel die niet vanzelfsprekend naar de bioscoop gaan, en al helemaal niet naar wat wordt genoemd ‘de betere film’. Ook werden films aan thema’s en discussies gekoppeld, zodat een bioscoopbezoek meer werd dan lekker achterover hangen (Dehzad: ‘al is daar natuurlijk helemaal niets mis mee’).

Vertrek uit De Meervaart

Op het moment dat de programmering begon te beklijven, kwam de grote tegenvaller: de toekomstvisie van Oxville botste met die van De Meervaart. Broertjes: “Er ontstond een gebrek aan ruimte voor een onafhankelijke filmprogrammering. Ook missen we continuïteit. Daarom hebben we besloten De Meervaart achter ons te laten.”

Dias: “Natuurlijk doen we er alles aan om de filmactiviteiten van Oxville te blijven realiseren. Tot nu laten het stadsdeel en vooral ook wethouder Meliani van Cultuur het afweten. Het is niet uit te sluiten dat het vertrek uit De Meervaart leidt tot een permanente stop van filmvoorstellingen in Nieuw-West.”

Dehzad: “We doen een beroep op de wethouder om te zoeken naar een oplossing op de korte termijn. Dit is dé kans op het behoud van een laagdrempelig cultureel aanbod in een divers en inclusief Nieuw-West; het stadsdeel waar volgens de kunst- en cultuurnota de hoogste prioriteiten liggen.”

Een nieuwe ruimte is nu de vurige wens. Al is een pand met ruimte voor een filmhuis in Nieuw-West niet zomaar te vinden. Dias: “Dit stadsdeel heeft geen verlaten industriegebieden, zoals Noord. Er is veel laagbouw. Al zijn er natuurlijk altijd opties.”

Zo liggen er kansen bij Broedplaats De Nieuwe Vlugt, bij het World Fashion Centre en bij het voormalige Slotervaartziekenhuis. Broertjes: “Er wordt gepraat over een nieuw theater in deze buurt met een budget van zo’n 111 miljoen euro. Dan moet een filmhuis, dat zich al bewezen heeft, toch ook mogelijk zijn? Voor een klein budget doen wij in de praktijk waar al die fondsen en subsidiënten op papier de mond vol van hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden