Overvallers supermarkt Dijkgraafplein veroordeeld tot 2 jaar cel

De 33-jarige man die in september vorig jaar ’s morgens vroeg de Supercoop op het Dijkgraafplein in Osdorp overviel, krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De 24-jarige ‘man achter de schermen’ is veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft de Amsterdamse strafrechter bepaald in een vonnis dat donderdag is gewezen.

Vorig jaar heeft de 33-jarige man, die uit Krimpen aan den IJssel (Zuid-Holland) komt, rond negen uur ’s ochtends de Supercoop op het Dijkgraafplein in Osdorp overvallen. Hij bedreigde de drie aanwezige supermarktmedewerkers met een vuurwapen. Ook probeerde hij hun telefoons onklaar te maken. In totaal maakte de overvaller 6700 euro contant, zegelboekjes ter waarde van 500 euro en de telefoons van twee supermarktmedewerkers buit.

Hij voerde de overval uit in opdracht van een 24-jarige man – een Rotterdammer – die naast het plan ook de vluchtauto en het vuurwapen leverde. Het Openbaar Ministerie doopte de tweede verdachte daarom tot de ‘man achter de schermen’.

Gokverslaving

De rechtbank in Amsterdam legt de uitvoerder van de overval 2 jaar celstraf op, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij krijgt daarbij ook een drugsverbod en ggz-behandeling, omdat hij verslavingsgevoelig zou zijn voor gokken en overmatig drugsgebruik. De bedenker van het plan is ook veroordeeld tot twee jaar cel, met drie maanden voorwaardelijk. Beiden krijgen een proeftijd van twee jaar.

De officier van justitie eiste aanvankelijk 47 maanden cel (bijna vier jaar) tegen de ‘man achter de schermen’, en 42 maanden tegen de daadwerkelijke uitvoerder van de overval.

Hoewel de 24-jarige man in het politieverhoor al zijn betrokkenheid had bekend, bepleitte zijn advocaat tijdens de zitting dat zijn verklaring niet betrouwbaar was. Daar ging de rechtbank niet in mee. Ook de 33-jarige man had direct bekend.

Derde verdachte

De politie zag op camerabeelden een auto direct na de overval wegrijden. De eigenaar had zijn auto uitgeleend aan de 24-jarige verdachte. Aan de hand van zijn telefoongegevens is de politie de 33-jarige man op het spoor gekomen. Veelvuldig contact tussen hen toont dat beiden achter de overval zitten.

Er was aanvankelijk nog een derde verdachte in het spel: een 21-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij heeft mogelijk geholpen bij de overval door de achterdeur van de supermarkt te hebben geopend en de weg te hebben gewezen bij het vluchten. Zij is echter al eerder vrijgelaten uit voorarrest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden