Overvallers mishandelen jong gezin in Zuid: ‘Wil je dat ik je baby pak?’

Bij een brute overval op een jong stel in Amsterdam-Zuid, afgelopen maart, dreigden twee overvallers een acht weken oude baby iets aan te doen. Dat hebben de twee slachtoffers aan de recherche verklaard. De politie onderzoekt of de overval te maken heeft met de overval op realityster Amanda Balk, die een paar maanden daarvoor plaatsvond.

Sebastiaan Quekel
Dinsdagavond werden beelden getoond in het programma Opsporing Verzocht. Beeld Opsporing Verzocht
Dinsdagavond werden beelden getoond in het programma Opsporing Verzocht.Beeld Opsporing Verzocht

De overval op het jonge stel en hun pasgeboren baby gebeurde in de vroege ochtend van donderdag 18 maart, in het appartement van het stel aan de Gaasterlandstraat in Zuid. Een van de daders deed zich voor als bezorger van PostNL. Tijdens de overval werden de jonge ouders van het kind gescheiden, mishandelden de daders de vader en omwikkelden ze het hoofd van de vrouw met tape.

“Je bent meteen kansloos,” zegt het geschrokken stel in Opsporing Verzocht, waarin beelden van de overvallers werden getoond. Volgens de vader van het gezin maakten de daders direct een agressieve indruk. “Ze zetten een geweer tegen mijn vrouw aan en ik word door de woonkamer gesleurd.” Zijn echtgenote ‘smeekte’ naar eigen zeggen of zij tijdens de overval de baby bij haar mocht houden. “Dat was kansloos,” verzucht ze. “Het is verschrikkelijk dat je als ouder wordt gescheiden van je kind,” voegt de vader daaraan toe.

Sadistisch

De daders eisten volledige medewerking van de ouders en dreigden met geweld. “Wil je dat ik je baby pak? Wil je dat ik je man sla,” zou een van de overvallers hebben gezegd. Toen de slachtoffers om wat drinken vroegen, zouden ze door de mannen zijn vernederd. “Hij pakte de fles die wij gebruiken voor melkvoeding en goot de inhoud sadistisch over mijn hoofd heen,” verklaart de vader.

Na een half uur verliet het tweetal de woning, waarbij ze onder andere een aantal waardevolle sieraden, designertassen en een Rolex-horloge meenamen. Het echtpaar lieten ze vastgebonden en opgesloten achter in de badkamer. Het gaat naar omstandigheden goed met ze, maar ze ondervinden allebei nog psychische problemen. “Ik heb veel nachtmerries en schrik om het kleinste dingetje,” zegt de vrouw. Haar vriend zegt het ‘vervelend’ te vinden dat hij zich thuis niet meer veilig kan voelen.

Verband

De politie sluit niet uit dat de overval op het gezin verband houdt met de overval op realityster Amanda Balk. Ook bij Balk waren de daders verkleed als pakketbezorgers. Maandag is in die zaak een 21-jarige man aangehouden. Wat zijn rol bij de woningoverval op IJburg was en of hij mogelijk ook betrokken was bij de overval op het gezin aan de Gaasterlandstraat, wordt onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden