Reportage

Overlast in Osdorp door de Marengokaravaan: ‘Hier schrikken de kinderen van’

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp was woensdag de tweede zittingsdag van het megaproces Marengo. Voor omwonenden betekent dat veel helikopterlawaai en vroeg van huis om afzettingen voor te zijn.

Raounak Khaddari
In de zwaar beveiligde ‘bunker’ in Osdorp was de tweede dag van de zaak Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Beeld Joris van Gennip
In de zwaar beveiligde ‘bunker’ in Osdorp was de tweede dag van de zaak Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten.Beeld Joris van Gennip

Aan de ene kant van de weg staan op woensdagochtend agenten met bivakmutsen op en automatische wapens tegen de buik gedrukt, aan de andere kant schieten kinderen uit voordeuren en zijstraten de Osdorper Ban op om naar school te gaan. Hoewel het Marengoproces – de grote liquidatiezaak tegen Ridouan Taghi en nog zestien verdachten – pas om 10.00 uur van start gaat, is aan het straatbeeld al rond achten af te lezen dat er iets groots staat te gebeuren.

Zichtbare en minder zichtbare politieauto’s staan op verschillende plekken in de wijk opgesteld, er klinken sirenes en de weg wordt keer op keer voor circa drie minuten afgesloten, zodat de verdachten zonder oponthoud door het Bijzondere Ondersteuningsteam van justitie (BOT) naar de zwaar beveiligde rechtbank aan de Zuidermolenweg gebracht kunnen worden.

“Daardoor moet ik zeker een halfuur eerder van huis om mijn kinderen naar school te brengen,” zegt Mustafa Uysal (47) als hij het tafereel bekijkt. “Ik weet niet wanneer ze de weg afsluiten, dus ik moet voor de zekerheid ruim de tijd nemen om niet te laat te komen.”

Als het BOT is gepasseerd en de weg wordt vrijgegeven, stappen de zwaarbewapende agenten de auto in, tot er weer een transport aankomt. Dat ritueel herhaalt zich meerdere keren. Een enkele fietser slaakt een zucht als ook het fietspad wordt afgesloten. De ene buurtbewoner blijft staan om te kijken naar de agenten en het transport, een ander trekt zich er niets van aan en stapt zonder omkijken de auto in.

Klachten van bewoners

De tweede zittingsdag lijkt op het oog met minder blauw op straat gepaard te gaan dan de eerste op 22 maart. Daar werd ook zichtbaar een drone ingezet en cirkelde de hele ochtend een helikopter boven de wijken. Verdachte Taghi werd toen met een helikopter naar de zwaar beveiligde rechtbank vervoerd.

Buurtbewoners deden online hun beklag over de geluidsoverlast. Zo ook Piet Boon (50), die zelf in Nieuw-Sloten woont. “Er cirkelden de hele dag drie helikopters boven de wijk. Daar zullen ze in Osdorp zelf nog meer last van hebben gehad. Ik dacht toen dat de geluidsoverlast anderhalf jaar zou aanhouden, omdat het proces ook zo lang duurt, maar gelukkig zijn de zittingsdagen niet aaneengesloten.”

Boon benadrukt dat hij begrip heeft voor de inzet van helikopters. “Maar de inzet moet wel goed afgewogen worden, want het geeft overlast. Ze zijn er nogal vroeg, laatst waren ze er om 7 uur ’s ochtends al.”

Rechtbank verhuizen

Even na negenen wordt de weg afgezet en vliegt er alsnog een helikopter met open deur laag over de wijk. Uysal heeft een beetje last van het lawaai, zegt hij, ‘maar niet heel veel. Het is er niet altijd’. Een moeder die net haar kinderen heeft afgezet stoort zich wel aan het vele helikoptergeluid en vraagt zich af waarom zo’n rechtbank in de buurt van een woonwijk moet staan. “Zo’n complex moet ergens anders zijn. Hier schrikken kinderen van.”

Ze krijgt binnenkort haar zin. Het kabinet besloot vorig jaar juli dat de ‘bunker’ verdwijnt en er een alternatief complex komt op een nog te bepalen locatie. Die nieuwe plek is nodig, omdat zowel in Osdorp als op het Justitieel Complex Schiphol de grenzen van de capaciteit zijn bereikt. In de bunker is te weinig ruimte voor procespartijen, slachtoffers, nabestaanden, journalisten en andere belangstellenden.

Wanneer de nieuwe locatie in gebruik kan worden genomen, is nog onduidelijk. Voorlopig moet de buurt dus nog leven met helikopters, afzettingen en zwaarbewapende agenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden