Amsterdam Bewaar

Over 2 jaar zonder paspoort en instapkaart naar Schiphol

Naast de traditionele paspoortcontrole, moeten reizigers op Schiphol over twee jaar ook simpelweg alle controles kunnen passeren door hun gezicht te laten zien
Naast de traditionele paspoortcontrole, moeten reizigers op Schiphol over twee jaar ook simpelweg alle controles kunnen passeren door hun gezicht te laten zien © ANP

Reizigers kunnen over twee jaar zonder paspoort of instapkaart in één keer doorlopen op Schiphol. De luchthaven wil dan met gezichtsherkenning de rijen in de vertrekhal terugdringen. Dat is, na de aanslagen in Zaventem, ook veiliger.

In juni zet de luchthaven op proef bij twee gates op de F-pier gezichtsscanners neer. Reizigers die de foto-informatie in hun paspoort hebben laten scannen, kunnen dan zonder hun instapkaart te laten zien in het vliegtuig stappen.

Vanaf volgend jaar wil Schiphol 'X-flow', in samenwerking met KLM en de Marechaussee, uitbreiden, zodat ook andere controles, waaronder de paspoortcontrole, gepasseerd kunnen worden door simpelweg het gezicht te laten zien.

"We streven ernaar om in 2018 ten minste één complete route, van vertrekhal tot vliegtuig, in gebruik te hebben genomen," zegt Albert van Veen, CIO van Schiphol donderdag in Het Parool. "Zodat je straks ook via gezichtscontrole langs de paspoortcontrole en de veiligheidscheck kan lopen."

Nu nog moeten reizigers bij aankomst op Schiphol eerst hun paspoort scannen. "Uiteindelijk willen we dat die gezichtsinformatie thuis, via beveiligde apps wordt ingelezen," zegt Van Veen. "Wie thuis al heeft ingecheckt en zonder bagage reist, kan dan meteen doorlopen."

Lees verder: 'Wachtrijen oplossen is na Zaventem ook veiliger' [+]