Outletcentrum Halfweg mag open, maar voor wie?

Er is definitief groen licht voor de bouw van het outletcentrum dat vrijwel niemand wil. Of het koopjescentrum in Halfweg inderdaad de verwachte 2 miljoen bezoekers zal trekken, is na tien jaar strijd nog maar de vraag.

Een impressie van outletcentrum Style Outlets in HalfwegBeeld Neinver

Tegen de komst van outletcentrum The Style Outlets bij Sugar City in de kleine gemeente Haarlemmermeer en Spaarnwoude wordt al ruim tien jaar gestreden. De gemeenten ­Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer zijn tegen, net als de provincie Noord-Holland en een groep winkeliers.

Eerder wees de Raad van State de overheids­bezwaren al af. Deze week werd ook het laatste bezwaar, van 17 winkeliers en branchevereniging INretail, de Fietsersbond en Milieudefensie, uit de weg geruimd.

Volgens het hoogste rechtscollege is het geëiste bouwverbod in verband met bomenkap, verkeersdrukte en overlast terecht afgewezen.

De bouw van het outletcentrum is vorig jaar begonnen. Het Spaanse Neinver, dat in heel Europa outletcentra uitbaat, wil er op 19.000 vierkante meter 150 uitverkoopwinkels vestigen.

Vertraagd
INretail begon de procedure al in 2015. Winkeliers in Amsterdam, Haarlemmermeer en Haarlem vrezen oneerlijke concurrentie, zeker omdat er al teveel winkelruimte in de regio is. Zo zit op een steenworp afstand van Halfweg, in Amsterdam-West, outletcentrum Akerpoort. De winkels verkopen er overtollige kledingvoorraad en ramsjpartijen.

"De uitspraak treft alle modewinkeliers in een grote straal rondom Halfweg," aldus een woordvoerder van INretail. "Niet alleen in Haarlem en Amsterdam, ook in dorpen in de regio. Helaas staat het bestemmingsplan een outlet toe."

Alle procedures hebben de opening van het outletcentrum jaren vertraagd. Vijf jaar geleden trok projectontwikkelaar MAB zich al uit het project terug vanwege het oponthoud.

Onlangs moest de oplevering opnieuw een jaar worden uitgesteld, tot najaar 2020. "Het is de vraag of Neinver exact wil vasthouden aan het plan dat al vijf jaar geleden is ingediend," zegt de woordvoerder van INretail.

Beeld Neinver

In de tussentijd is het enthousiasme voor outletwinkels flink afgenomen. Deze week maakte koopjesketen Saks Off 5th bekend zijn winkels in Amsterdam en Rotterdam te sluiten vanwege gebrek aan animo. Andere plannen voor outletcentra, zoals in Zoetermeer en Assen, zijn onlangs afgeblazen.

Batavia Stad
Neinver sprak eerder de verwachting uit jaarlijks 2 tot 3 miljoen bezoekers naar Halfweg te zullen trekken. Dat zou te vergelijken zijn met de circa 2,5 miljoen die vorig jaar het veel grotere en bekendere Batavia Stad bij Lelystad bezochten.

Neinver wil vooral bezoekers uit het buitenland trekken, waaronder mensen die een tussenstop maken op Schiphol. Desondanks is er ook een parkeerplaats met 2000 plekken aangelegd, klaarblijkelijk voor lokaal bezoek. Overlast en verkeersdrukte waren voor omliggende gemeenten belangrijke redenen om het door buurgemeente Haarlemmermeer gesteunde plan aan te vallen.

Behalve het outletcentrum zijn in de voormalige suikerfabriek CSM een supermarkt en een hotel met 400 kamers voorzien. In de silo's zitten al jaren kantoren, de voormalige fabriekshal is nu een evenementen- en congrescentrum en vorig jaar opende er een trekkastcasino.

Neinver is volgens een woordvoerder zeer blij met de uitspraak en werkt er hard aan om in de herfst van 2020 de deuren te openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden