Ouders willen uitzondering: ‘Eén dramaloting per gezin is genoeg’

Sommige mensen zijn niet geboren voor het geluk, luidt het gezegde. Kennelijk geldt dat soms ook voor hele gezinnen. Vier daarvan trekken nu aan de bel: zij hebben kinderen die structureel slecht loten en stuk voor stuk buiten de scholen vallen waarop zij hun zinnen hadden gezet.

Marc Kruyswijk
null Beeld ANP/Bart Maat
Beeld ANP/Bart Maat

Nadat broertjes of zusjes eerder al dramatisch hadden geloot, pakte de laatste Centrale Loting ook voor de jongste lichting zeer slecht uit.

Volgens de ouders moeten de regels worden veranderd. Zij hebben scholenkoepel Osvo en de gemeenteraad daarom voorgesteld een gezin dat bij de eerste deelname aan de Centrale Loting buiten de top 5 valt, bij de volgende loting een uitzonderingspositie te geven.

De vier kinderen waar het bij de laatste loting om gaat, moeten het doen met de scholen die zo laag op hun lijsten stonden, dat je met stelligheid kunt zeggen dat ze er niet bewust voor hebben gekozen. Een meisje kwam vorige maand terecht op de elfde plek van haar voorkeurslijst, nadat haar broertje het vier jaar geleden ook al moest doen met een plek buiten zijn top 5.

Een ander meisje lootte in maart op plek 7 nadat haar zus het 3 jaar eerder moest doen met de school die bij haar op de achttiende plaats stond. In het derde geval kwam een meisje terecht op school nummer 8, nadat haar zus 5 jaar geleden was aangewezen op een willekeurige school, terwijl zij wel een volledige voorkeurslijst had ingevuld. Een vierde kind, een jongen, lootte op school nummer 11. Zijn broer was twee jaar geleden geplaatst op nummer 7 en kon na een jaar overstappen naar de school van zijn eerste voorkeur.

Dat de kinderen allemaal terechtkwamen op de ‘opvullers’ voor de lijst heeft in de gezinnen veel verdriet en onbegrip veroorzaakt, zegt een van de moeders. “Wij vinden dit onrechtvaardig en onacceptabel. Zo’n verdrietige situatie gun je werkelijk niemand een tweede keer. Ook al zal juridisch gezien de Centrale Loting kloppen, in de juridische wereld kun je ook niet twee keer gestraft worden voor hetzelfde delict. Dat zijn wij, als gezinnen en onze kinderen in het bijzonder, nu helaas wel.”

Extreem kleine kans

De kans dat kinderen binnen een gezin twee keer buiten de top 5 terechtkomen is extreem klein, hebben de gezinnen uitgerekend. Volgens een van de moeders is dat 1,75 procent in het kwadraat oftewel 1 op 3250. “Voor kinderen die buiten de top 8 zijn geplaatst, gaat het zelfs om: 1,35 procent in het kwadraat, oftewel om 1 op 5500.”

Hoe ziet de moeder dat dit beter kan? “Er moet een coulanceregeling komen waardoor het gezin, als een meelotend kind buiten de top 5 komt, een uitzonderingspositie verdient. Als een volgende loting voor het gezin opnieuw slecht uitpakt, wordt het kind dat dan meedoet op de school van eerste voorkeur geplaatst. Dat kan door middel van de flexibele schil, hardheidsclausule achteraf of anders naplaatsing. We hebben het in heel Amsterdam dan over maximaal drie tot vijf kinderen per jaar.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden