Ouders van doodgeschoten influencer in Slotervaart dienen klacht in tegen politiechef

De ouders van de Duitse Sammy Baker, die afgelopen zomer door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten, hebben een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw.

Sammy Seewald werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten. Beeld -
Sammy Seewald werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten.Beeld -

Dat blijkt uit een brief die advocaat Richard Korver aan de klachtencommissie van de politie Amsterdam heeft gestuurd.

Volgens de ouders heeft de politiebaas met ‘leugenachtige uitspraken’ de publieke opinie beïnvloed terwijl het onderzoek van de Rijksrecherche nog liep. Daarmee zou hij de goede naam en eer van Sammy Baker hebben aangetast.

De 23-jarige Sammy Baker, die we voorheen Sammy Seewald noemden (achternaam van zijn moeder), een bekende Instagrammer uit Duitsland, werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten. Er ging een schermutseling met agenten aan vooraf. Daarbij zou Seewald, die in verwarde toestand verkeerde, volgens Paauw een agent met een mes in zijn vest hebben gestoken. Korver zegt dat het vest twee keer forensisch is onderzocht, maar dat er geen beschadigingen zijn gevonden.

Volgens Korver heeft de eindbaas van de Amsterdamse politie voor zijn beurt gesproken en onwaarheden verkondigd. Hij wil een excuus en een bredere evaluatie van het politieoptreden.

‘Executie’

Het staat op dit moment nog niet vast of de Amsterdamse politie verkeerd heeft gehandeld. De zaak is onderzocht door de Rijksrecherche, de conclusies zijn nog niet gepubliceerd.

Vorig jaar organiseerden de ouders van Seewald in Duitsland al twee herdenkingsmarsen tegen het in hun ogen buitensporige politiegeweld waardoor Seewald is omgekomen. Moeder Justine spreekt in de Duitse krant Wetzlarer Neue Zeitung van ‘een executie’ van haar zoon. “De verantwoordelijken moeten berecht worden,” zegt zij. “Ook om toekomstige slachtoffers te voorkomen,” zegt vader Kai Baker.

Reactie politie

‘Het overlijden van Sammy Baker als gevolg van politieoptreden is ontzettend triest. Niemand heeft dit gewild. We leven mee met de familie en hun verdriet. Voor alle betrokkenen is dit een heftige en emotionele gebeurtenis. Daarom is het ook van belang dat deze zaak grondig en zorgvuldig wordt onderzocht. Dat gebeurt onafhankelijk. We wachten op het afronden door het OM van het onderzoek. Zodra alle feiten en omstandigheden bekend zijn kunnen en willen we graag reageren.

Op dit moment is de inhoud van het onderzoek ons onbekend en kunnen we onmogelijk antwoord geven op de gestelde vragen. Voor alle betrokkenen is het immers van belang dat feiten onderzocht en beoordeeld zijn voordat men een oordeel geeft. Nu komt er naar onze mening een eenzijdige kant aan de orde. We begrijpen goed dat er vele vragen zijn bij de ouders van Sammy Baker. Maar alleen als we de inhoud van het dossier kennen, kunnen we naar antwoorden zoeken. Dat is voor iedereen die bij deze zaak is betrokkenen belangrijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden