Ouders spannen kort geding aan tegen schoolbesturen om loting

Ouders van 45 achtstegroepers die niet op een middelbare school van hun top vijf zijn geplaatst, spannen een kort geding aan tegen de gezamenlijke Amsterdamse schoolbesturen. ‘Dit is een laatste redmiddel.’

Raounak Khaddari
null Beeld ANP
Beeld ANP

Maandag staan de ouders van 45 basisschoolleerlingen voor de voorzieningenrechter om af te dwingen dat het Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders, alsnog een passend onderwijsaanbod doet.

Elisabeth Bootsma, voorzitter van ouderorganisatie Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA), noemt het onbegrijpelijk dat er jaar op jaar honderden kinderen worden gedupeerd bij de loting. “Elk kind zou naar een school moeten kunnen waar het zich thuis voelt. Dat is nog steeds niet het geval. ”

Van de 7672 leerlingen die dit jaar de overstap maken naar het voortgezet onderwijs is bij de Centrale Loting & Matching ruim 80 procent ingeloot bij zijn of haar school van eerste voorkeur. Een kleine 97 procent van de 7672 Amsterdamse leerlingen die aan de lotingsprocedure meededen, mag naar een school binnen zijn of haar top vijf. 277 leerlingen zijn ingeloot op een school die buiten hun top vijf valt.

Redmiddel

De ouders die maandag naar de rechter stappen, hebben een kind dat na de zomervakantie naar een school moet die buiten de top-5 van zijn of haar kind valt. Ze zien het kort geding als een laatste redmiddel om hun kind naar een school te kunnen sturen waar hij of zij zich thuis voelt. Bootsma: “Niet alle ouders stappen naar de rechter. Sommigen hebben de puf en moed niet om door te gaan.”

De loting staat al langer ter discussie en het is dan ook niet de eerste keer dat ouders een kort geding aanspannen tegen het Osvo. Vorig jaar stapten 11 eisers naar de rechter. De voorzieningenrechter heeft toen hun verzoek verworpen.

“Maar,” zegt Bootsma van Stichting VSA. “Het heeft ons altijd iets opgeleverd: een aanpassing in het beleid voor het jaar erop.”

De voorzitter van het Osvo, Rob Oudkerk, was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden