Ouders maken met succes bezwaar tegen hoger crèchetarief

Een groep Amsterdamse ouders heeft met succes bezwaar gemaakt tegen een verhoging van de kosten van hun kinderdagverblijf. Dat gebeurde nooit eerder in Nederland, stelt belangenorganisatie Boink.

Josien Wolthuizen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Kinderdagverblijf Mijn Blokje, dat vijf vestigingen heeft in West en Nieuw-West, wilde de uurprijs van de opvang per 1 januari met bijna een euro verhogen, naar 8,59 euro – meer dan de adviesprijs van de overheid (8,02 ­euro). De oudercommissie van de vestiging op de Baarsjesweg stelde vragen over de reden van de verhoging, maar kreeg nul op het rekest van de ondernemer.

Bindende uitspraak

Willem Bekkema, vader van twee kinderen op het kinderdagverblijf en lid van de oudercommissie, ‘offerde zijn vrije kerstdagen op’ om een bezwaarschrift van veertig pagina’s op te stellen. De Geschillencommissie Kinderopvang stelde hen vorige week in het gelijk: het kinderdagverblijf moet beter beargumenteren waarom de prijs moet worden verhoogd. Tot die tijd blijft de oude prijs gehandhaafd.

Voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, noemt de zaak uniek. De uitspraken van de Geschillencommissie zijn sinds twee jaar bindend, maar volgens Jellesma heeft dat nog nooit eerder tot een uitspraak in het voordeel van ouders geleid. “Deze ouders hebben kennis van zaken en hebben er veel tijd in gestoken. De meeste ouders hebben daar geen zin in, en geef ze eens ongelijk.”

Pottenkijkers

Bekkema werd, zegt hij, aan alle kanten tegengewerkt. “Het zou kunnen dat de nieuwe prijs legitiem is, maar dat was niet uit de cijfers op te maken. Die deugden voor geen meter. De ondernemer wilde niet met ons in gesprek.”

Jellesma ziet graag dat kinderdagverblijven zich bereid tonen om ­oudercommissies te faciliteren. “Ondernemers houden niet van pottenkijkers, maar het is wettelijk verplicht een oudercommissie te hebben en om uit te leggen welke keuzes je maakt en waarom.”

Eigenaar Ouarda El Bardai van het kinderdagverblijf ontkent de tegenwerking. “Naar ons idee was de informatie voldoende.” Dat El Bardai niet met de ouders in gesprek wilde, komt omdat de toon ‘aanvallend en negatief’ was. “Alles wat we aan argumenten inbrachten, was per definitie niet waar. Op die basis kun je geen gezond gesprek met elkaar voeren.” Het kinderdagverblijf houdt vast aan de tariefsverhoging, maar zal die, zoals de Geschillencommissie heeft opgedragen, beter beargumenteren.

Bekkema hoopt dat andere ouders ook durven op te staan tegen een kinderdagverblijf als er dingen gebeuren die niet kloppen. “Bij de meeste ouders is het de op een na grootste kostenpost per maand. Dan mag je best voor jezelf opkomen.”

Het Parool is digitaal volledig vernieuwd. Download hier de nieuwe app voor iOS of voor Android.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden