Ouders hebben begrip voor sluiting basisscholen Nieuw-West

Ouders van leerlingen van de zestien basisscholen in Nieuw-West die een week hun deuren sluiten, hebben begrip voor de situatie. ‘Ik sta volkomen achter de leraren.’

Joy Leering
Een leeg klaslokaal op een basisschool.  Beeld ANP
Een leeg klaslokaal op een basisschool.Beeld ANP

Hoewel veel ouders in eerste instantie schrokken van het nieuws dat hun kinderen ineens een week vrij zijn in december, is de overheersende reactie begripvol. Zo ook die van Maaike van der Linden, die twee kinderen heeft op de 7e Montessorischool. “Ik was echt even in shock: moet dit nou? Ik vind het ook heel kortdag.”

Toch begrijpt ze de beslissing wel. “Er moet echt iets veranderen in het onderwijs.” Het regelen van opvang zal volgens haar ook wel lukken. “Ouders nemen bijvoorbeeld om en om een dag vrij zodat de kinderen bij elkaar kunnen spelen.”

Derya Zerbouh, wier zoontje in groep vijf van de Huizingaschool op de Jacob Geelstraat zit, maakt zich ook niet druk over de opvang. “Ouders maken zich vooral zorgen om de kwaliteit van het onderwijs, en een eventuele achterstand als kinderen veel lessen missen.”

De Huizingaschool gaat niet helemaal dicht, maar biedt lokalen aan voor kinderopvang zolang er ouders zijn die de zorg voor de kinderen op zich willen nemen. Zerbouh: “Er wordt niet gezegd: houd je kind thuis en zoek het uit. Ze denken mee en geven de leerlingen werk mee voor de hele week zodat ze nog steeds hun leerdoelen halen.”

Volledig dicht

Andere scholen gaan wel volledig dicht, waaronder de Goeman Borgesiusschool. Samira el Bacha werkt daar als fulltime vrijwilliger en heeft een zoon in groep zeven.“Het is niet leuk en natuurlijk verwacht je dat je kind naar school gaat, maar ik sta volkomen achter de leraren. Wat die leerkrachten allemaal doen is niet te beschrijven. Het is keihard werken. Ik zou onze school echt niet kwijt willen, het doet pijn dat het zo ver kon komen. En dat in een land als Nederland.”

Sommige ouders zeggen een rigoureuze actie aan te hebben zien komen, zoals Sara Kolster, die twee kinderen heeft in groep twee en groep vijf op de 7e Montessorischool. “Met stakingen van een dagje gingen ze het niet redden. Het geluid was te mager om iets voor elkaar te krijgen.” Volgens Kolster is er actie nodig. “Dit is een drastische manier die ook op veel ouders impact heeft, maar het is wel een goed geluid dat direct gezien en gehoord wordt. Als zestien scholen een hele week dicht gaan, is dat niet voor niets.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden